Aurelija Čaplin i Aja Jung Foto: BFI

U Beograd je danas došla Aurelija Tjere Čaplin, unuka čuvenog glumca i reditelja Čarlija Čaplina kako bi medijima predstavila komad koji će biti izveden na 21. Beogradskom festivalu igre. U pitanju je predstava "Zvona i čini".

Komad potpisuje rediteljka Viktorija Čaplin, inače ćerka Čarlija Čaplina i Une O’Nil (ćerka velikog pisca Judžina O’Nila, prim.aut.). Aureliju Tjere Čaplin dočekala je u Beogradu Aja Jung, osnivačica i direktorka Beogradskog festivala igre.

Aurelija Čaplin i Aja Jung Foto:BFI

Ovaj komad biće izveden 22. marta naredne godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru Beogradskog festivala igre.

„Zvona i čini“ su jednočinka, sačinjena od niza scena, u kojoj Aurelija Čaplin (rođena 1971. godine u Monpeljeu) igra neizlečivu kleptomanku koja iznenada pada pod uticaj predmeta koje je „pozajmila“. Neverovatni mehanizmi, čudni susreti, lude muzičke kutije prožimaju njeno putovanje u nepredvidivoj predstavi, neobičnog ritma.

Aurelija Čaplin i Aja Jung Foto:BFI

Igrajući sa svojim partnerom, svestrana francuska umetnica Aurelija Tjere Čaplin osvaja nepoznate teritorije gde su magija, nadrealnost i humor uobičajeni, sve dok se iznenada ne nađe u nemilosti predmeta koje pokušava da prigrabi. Tada stolice i stolovi počnu da klize i da se pomeraju nezavisno, zidovi oživljavaju, a naizgled obične stvari pretvaraju se u čudne životinje, šuma čiviluka u pravog zmaja. Neobičnost se u ovom komadu sučeljava sa čudom i iluzijom, podsećaju organizatori Beogradskog festivala igre, koji će se po 21. put odvijati tokom marta i aprila naredne godine u Beogradu i Novom Sadu.

Komad „Zvona i čini“ dobio je izvrsne kritike. Tako je „L’ Express“ ocenio je da je posredi „najlepša predstava meseca, godine, decenije, a možda i veka, jer su retke takve koje iznose poeziju na tako zarazan i očaravajući način“, uz zaključak da je to „izbrušeni dragulj“.

Aurelija Tijere je lopov vatre, zabeležio je „Le Temps“, dodavši:

Delo koje je osmislila, skrojila, odsanjala njena majka Viktorija Tijere Čaplin, ostavlja vas razjapljenim, jer ova predstava širom otvara vrata psihe.

Londonski „Tajms“ okarakterisao je da „Zvona i čini“ nose duh nadrealnog humora i nepredvidivosti, ispunjavajući poetski nestašluk koji implicira sam naslov, dok je kritičar „Gardijana“ poručio:

– Uštipnite se: Aurelija Tijere usavršava umetnost krađe na sceni.

Bonus video: Bono Voks na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar