Foto:Promo/Nišville

Kubanski sastav "Estudiantina Ensemble", koji već više od dve decenije radi sa bazom u Holandiji, nastupiće  13. avgusta na džez festivalu Nišvil, a dan ranije i u sklopu besplatnog programa na "River stejdžu".

Ovaj sastav, koji predstavlja bogatu kubansku muzičku tradiciju, predvodi pevač i gitarista Rikardo „Aristides“ Bekema, a jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Kompaja Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”.

Ansambl „Estudiantina“ nastavlja tradiciju studentskih orkestara koji su na Kubi bili izuzetno popularni početkom prošlog veka, konkretnije, grupe „Estudiantine Invasore“ iz Santjago de Kuba.

Reč je o kombinaciji izuzetno bogate muzičke tradicije Kube, naročito kada je reč o ritmovima, i probranih savremenim stilova popularne muzike, ali pre svega džeza, ističu organizatori „Nišvila“.

 

Rikardo Bekema, Foto:Promo/Nišville

Za razliku od klasičnih afro-kuban sastava koji se baziraju na zvuku duvačkih instrumenata (pre svega limenih), u postavi „Estudiantina“ ansambla dominiraju žičani instrumenti: gitara i karakteristične kubanske „tres“ gitare, kontrabas uz jednu do dve trube (ili flautu) i čitav arsenal udaraljki među kojima i „pailitas“, poznate i kao „barokni timpani“. Reč je o francuskom instrumentu koji je na Kubu stigao sa Haitija i preteča je „timbalesa“, nezaobilaznih u postavi svih salsa bendova.

Grupu je osnovao Rikardo Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su kuaraća, bolero, dancon i son.

Nakon godina studija u Santjago de Kuba i okolini, Bekema je postao jedan od najboljih poznavalaca trove – muzike nastale još krajem 19. veka koju su izvodili putujući muzičari  – trubaduri.

Po dolasku u Holandiju, Rikardo je vodio različite postave „Estudiantine“ u kojima je osim svojih zemljaka okupljao muzičare raznih nacionalnosti, ali je najnovija postava sastavljena  od Kubanaca i jednog muzičara iz Venecuele, koji žive u Holandiji, Belgiji, Meksiku i na holandskim Antilima.

 

Uz nastupe na koncertima i festivalima širom sveta, članovi sastava su naročito ponosni na to što su 2007. godine na službeni poziv Ministarstva kulture Kube, a na osnovu preporuke koju je potpisao lično Eliades Oćoa Bustamante, još jedna „Buebna Vista social club“ legenda, nastupili na 45. izdanju prestižnog kubanskog “International Festival de la Trova”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram