Foto: Heather Warwick/ Promo/ Nisville Jazz Festival

Deril Džons, decenijama “nevidljivi” basista benda Rolingstons biće jedna od zvezda festivala Nišvil, gde će 16. avgusta nastupiti kao član supertrija Stone Raiders, koji predvodi gitarista Žan-Pol Bureli, a za bubnjevima je Vil Kalun, član sastava Living Colour, potvrdili su organitarori festivala na Tvrđavi.

Deril Džons nije nepoznato ime ljubiteljima džeza i bluza. Pre nego što će zameniti Bila Vajmena, jedinog člana Rolingstonsa koji je svojevoljno napustio bend, svirao je i sa velikanima poput Majlsa Dejvisa. Kao Majlsov basista debitovao je na albumima „Decoy“ i „You Are Under Arrest“, a potom je sa legendarnim trubačem išao na turneje i snimao sve do njegove smrti 1991.

Dalji angažman vodio ga je ka jednoj od najvećih rok grupa svih vremena – Rolingstonsima. Deril Džons nikada nije bio promovisan u zvaničnog člana benda, niti se slikao sa njima, ali se njegov bas čuje na njihovim pločama i živim svirkama još od 1993. godine pa do danas.

U međuvremenu je svirao i sa mnogim drugim velikanima popularne muzike, od Herbija Henkoka, Gila Evansa i Džona Skofilda, preko B.B. Kinga, Pitera Gejbrijela i Nila Janga, sve do Madone.

Trio Stone Raiders Foto: Heather Warwick/ Promo/ Nisville Jazz Festival

Paralelno sa tim, snima i svoje autorske albume, a na albumu sa Stone Raidersima, koji se očekuje ove godine, pojavljuje se i kao pevač.

Vođa benda Stone Raiders (nekad se nazivaju i Black Stone Raiders), Žan-Pol Bureli, objedinjuje različite uticaje u svom sviranju: od legendarnog Haulin Vulfa, preko Džimija Hendriksa, sve do latino rok ritmova Karlosa Santane.

I on je, kao i Džons, svirao sa Majlsom Dejvisom, a njegova se gitara čuje na albumu „Amandla“. Nije bez značaja i činjenica da je u počecima benda Stone Raidersa pevao – čudesni fri džezer Arči Šep.

Burelijev gitarski stil promoteri opisuju kao „ono što bi Džimi Hendriks danas radio“.

Vil Kalun najveći trag ostavio je kao bubnjar Living Colour, benda koji je u prvoj polovini devedesetih “ubrao” četiri Gremi i tri MTV nagrade.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram