Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatski glumac i pevač Branko Blaće preminuo je juče u 74. godini.

Otišao je u legendu večnosti legendarni Gubec-beg hrvatskog pozorišta, naš Bleki, saopštilo je zagrebačko Kazalište komedija.

Branko Blaće, kako navode iz ovog teatra, godinama se borio s teškom bolešću.

Rođen je u Zagrebu 1949. godine. Karijeru je počeo kao pevač u grupama Sjene i Grešnici, i nastupao 1967. godine na tada čuvenim festivalima – Omladinskom festivalu i Zagrebfestu. Dok se školovao pevao je i klasični repertoar, od Hendla, preko Šuberta i Šumana do Bramsa.

Na teatarsku scenu stupio je u vreme kada je Kazalište komedija promovisalo prve hrvatske rok opere i kada su nastale neke od najpopularnijih i najizvođenijih predstava ovog pozorišta „Gubec-beg“ i „Gričku vještica“. Komad „Gubec-beg“ Ivice Krajača, Karla Metikoša i Miljenka Prohaske, u režiji Vlade Štefančića, čija je praizvedba bila 1974. u „Vatroslavu Lisinskom“, prva je hrvatska i peta svetska rok opera. Predstavu u kojoj su, pored Branka Blaća, igrali i Marijan Kašaj i Josipa Lisac, gledalo je tokom godina na hiljade i hiljade ljudi. Blaće je postao član ansambla Komedije 1978. i tu ostao do odlaska u penziju 2008. godine.

U „Gričkoj vještici“ igrao je Sinišu, u pop-operi „Ho-ruk“ Slobodana, u mjuziklu „Crveni otok“ Aleksandra Pavloviča, u „Jadnicima“ Javerta. Tumačio je i role u komadima „Opera za tri groša“, „Crna kraljica“, „Isusu Hrist superstar“…

Nastupao je i na festivalima zabavne muzike, i često pevao s Nadom Roko, Ditkom Haberl, i s Boženom Ruk-Fočić.

Igrao je i brojnim filmskim i TV ostvarenjima, od kojih su neka bile inostrane produkcije. Tumačio je glumački deo naslovne uloge u TV ekranizaciji „Era s onoga sveta“ u režiji Danijela Marušića iz 1982.

U njegovoj filmografiji ostali su „Diploma za smrt“ Živorada Tomića, „Manifesto“ Dušana Makavejeva, serija „Memories of Midnight“, ostvarenja „Fatal Sky“, „Ponte Neuf“…

Bavio se i pedagoškim radom.

Bonus video: Sećanje na Koljevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar