Stefan Arsenijević i Srđan Koljević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ceo dan mi stižu poruke od mladih filmadžija iz regiona sa kojima je Srđan sarađivao. Od Slovenije do Turske, od Grčke do Rumunije. Žele da podele svoju tugu, naklonost i bliskost koje su osećali prema njemu, kaže za Nova.rs reditelj i scenarista Stefan Arsenijević povodom odlaska Srđana Koljevića, koji nas je napustio noćas u 56 godini.

O svom prijatelju i kolegi Srđanu Koljeviću, Arsenijević kaže da je bio jedan od najvećih filmskih scenarista ili bolje rečeno filmskih ljudi koje smo ikad imali:

– Desetine dugometražnih filmova za koje je napisao scenario i tri filma koja je režirao spadaju svi u vrh domaće kinematografije. Ali, njegov trag u u domaćem i evropskom filmu je mnogo dublji. On je nesebično delio svoje znanje. Svestrani erudita i neposredan kao profesor Fakulteta dramskih umetnosti uticao je na brojne generacije studenata, a kao mentor na regionalnom programu FIRST FILMS FIRST na kojem smo sedam godina zajedno radili pomogao je više od 50 mladih reditelja da izruse svoje prve dugometražne filmove od kojih su neki osvojili nagrade na najznačajnijim svetskim festivalima.

Zajedno su radili na Fakultetu dramskih umetnosti, a sarađivali su i na filmu „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijeru imao na 58. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

– Omiljen, topao, duhovit, a sa impozantnim znanjem i iskustvom, činio je sve to naoko s lakoćom. Srđan je bio veliki profesionalac vanserijskog talenta, ali važnije od toga, bio je dobar čovek i iskren prijatelj. Ostao je dostojanstven i gospodstven i u teškim godinama borbe sa opakom bolešću – priča Stefan i dodaje:

– Ceo dan mi stižu poruke od mladih filmadžija iz regiona sa kojima je sarađivao, od Slovenije do Turske, od Grčke do Rumunije. Žele da podele svoju tugu, naklonost i bliskost koje su osećali prema njemu. Teško mi je što govorim o njemu u prošlom vremenu. Ostaje velika praznina. Jedina uteha u ovom trenutku je svets o neizbrisivom tragu koji iza njega ostaje, kako među prijateljima, tako i u kinematografiji.

Bonus video: Nebojša Glogovac nije zaboravljen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar