Foto:Promo/MCF

Film “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića trenutno je nemoguće oceniti na IMDb-u. Ova opcija na najvećoj bazi podataka o filmovima na internetu ukinuta je, navodno, zbog nadmetanja korisnika ove platforme iz Srbije i Hrvatske u davanju najviših i najnižih ocena.

Film „Dara iz Jasenovca“ izazvao je velike polemike i pre nego što je počelo njegovo prikazivanje u bioskopima. U bioskopima u Americi ovo ostvarenje trebalo bi da počne da se prikazuje od 5. februara, a premijera u Srbiji najavljena je za 22. april. Međutim, na stranici popularne Međunarodne baze podataka o filmovima (IMDB) film je ocenjivan hiljadama puta, a može da se pronađe i više od 500 komentara korisnika, uglavnom sa porukom da film obavezno treba gledati.

Filmski kritičar Džej Vajsberg u uticajnom magazinu „Varajeti“ objavio je nedavno izuzetno negativno intoniran tekst o „Dari iz Jasenovca“, nazivajući srpskog kandidata za Oskara „nacionalističkom propagandom“. Govoreći o tom napisu u „Varajetiju“, reditelj Predrag Gaga Antonijević rekao je za Nova.rs da to „nije kritika, nego pamflet i politička etiketa”, tendenciozno napisana da se utiče na članove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, koji odlučuju o filmovima u konkurenciji za Oskara.

U međuvremenu je, prema pisanju „Danasa“, određeni broj korisnika društvenih mreža nezadovoljnih Vajsbergovim tekstom „započeo kampanju kojom se pozivaju Srbi da daju visoke ocene ‘Dari iz Jasenovca’ na filmskoj platformi IMDb“, pa su stigle stotine ocena sa najvišom mogućom ocenom 10. Sa druge strane, mnogi su film ocenili jedinicom, što je protumačeno kao odgovor korisnika društvenih mreža iz Hrvatske.

Moderatori IMDb su se, u trenutku kada je „Dara iz Jasenovca“ imala ocenu 9,4 odlučili da ukinu opciju za ocenjivanje, smatrajući da zbog toga ocena ne može da bude realna. Očekuje se da ocenjivanje bude ponovo moguće nakon što film uđe u bioskope.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare