„Bitlđus 2″ Foto: Warner Bros. - Plan B Entertainm / Christophel Collection / Profimedia

U Veneciji večeras počinje 81. Međunarodni filmski festival (Mostra) na kojem se očekuju zvezde Anđelina Džoli, Lejdi Gaga, Bred Pit, Džordž Kluni i Nikol Kidman.

Kako je ranije saopšteno, Mostru će otvoriti film „Beetlejuice Beetlejuice“ Tima Bartona, dok će počasnog Zlatnog lava dobiti američka glumica Sigurni Viver .

Ukupno 21 film biće u konkurenciji za prestižnog Zlatnog lava za najbolji film.

Među najiščekivanijim filmovima je „Džoker: Ludilo u dvoje“ Toda Filipsa, koji se vraća iza kamere za nastavak „Džokera“, i dalje sa Hoakinom Feniksom u glavnoj ulozi, ovog puta uz Lejdi Gagu.

Scena iz filma Džoker Foto:Tanjug/Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures via AP

U konkurenciji je i ostvarenje „Marija“ u kojem Anđelina Džoli glumi slavnu Mariju Kalas tokom poslednjih dana njegov života u Parizu.

Kluni i Pit će predstaviti van konkurencije film „Vukovi“ Džona Votsa.

U konkurenciji će biti „Soba pored“ (The room next door), novi film španskog reditelja Pedra Almodovara i prvi snimljen na engleskom u Njujorku, u kojem glume Tilda Svinton, Džulijana Mur i Džon Turturo.

Scena iz filma „The Room Next Door.“ Foto:Tanjug/Sony Pictures Classics via AP

Australijska zvezda Nikol Kidman igra glavnu ulogu u „Babygirl“ Haline Reijn. Britanski glumac Džud Lo igra glavnu ulogu u filmu „The Order“, Australijanca Džastina Kurzela.

U trci za glavnu nagradu su i tri francuska i pet italijanskih filmova. Predsednica žirija ove godine je francuska glumica Izabel Iper.

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog lava je film „Jadna stvorenja“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa sa Emom Stoun u glavnoj ulozi.

Mostra, koja ove godine traje do 7. septembra, jedan je od glavnih filmskih festivala u Evropi uz festivale u Kanu i Berlinu. Festival je, kao deo Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine.

Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu „Manon“.

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2024

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare