Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Žiri nagrade "Zlatni suncokret" u najuži izbor uvrstio je tri romana - "Purpurna dekada" Vladimira Kopicla (Dereta) "Ljubavna pesma" Srđana Srdića (Partizanska knjiga) i "Ljudi bez grobova" Enesa Halilovića (Laguna), zbirku priča "Epizodisti i junaci" Vladislave Vojnović (Laguna), kao i esejističku knjiga "Beket: čovek i delo" Borivoja Gerzića (Zlatno runo - Milstone).

Knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni sunncokret“, prema mišljenju žirija koji čine Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden, predstavljaju uspešna ostvarenja koja na različite načine afirmišu domete savremene književnosti.

Romani su primer pripovedačke koncentracije i spremnosti da se beskompromisno ostvari ravnoteža između književnog postupka i tematskih izazova, ocenio je žiri.

Vladimir Kopicl i Srđan Srdić na svež, ali i nelagodan način istražuju temu ljubavi u savremenom svetu postistine, haosa tumačenja i predrasuda, dok Enes Halilović ispisuje uzbudljiv roman koji se najpre predstavlja kao ubedljiva priča o nasilju, a potom kao suveren komentar o smislu pisanja i književnog predstavljanja. Vladislava Vojnović u svojim pričama istražuje načine pomoću kojih ugrađujemo sebe u priče i živote drugih ljudi, a Borivoj Gerzić ispisuje zanimljivu biografiju Semjuela Beketa, pisca čiji je život sam po sebi literaran.

Nagrada „Zlatni suncokret“ za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se 21. put, a među dosadašnjim dobitnicima su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Albahari, Dragoslav Mihailović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak i Dragan Velikić. Prošle godine nagradu je dobila Tanja Stupar Trifunović za roman „Otkako sam kupila labuda“.

Odluku o dobitniku žiri će saopštiti početkom februara. A nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare