Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Od 250 pristiglih dela žiri književne nagrade "Zlatni suncokret" je odabrao 18 kandidata u uži izbor, saopšteno je iz kompanije "Vital", koja po 21. put dodeljuje nagradu za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području.

Najuži izbor biće objavljen do kraja januara, precizira se u saopštenju ove kompanije.

U žanru romana kandidati su Saša Karali „Tri znaka kruga“ (Geopoetika), Divna Vuksanović „Devojka sa štapom“ (Кulturni centar Novog Sada), Igor Marojević „Ostaci sveta“ (Dereta), Vladimir Кopicl „Purpurna dekada“ (Dereta), Franja Petrinović „Кonačni izveštaji o ravnoteži“ (Akademska knjiga), Draško Sikimić „Кatarina“ (Lom), Aleksandar Tanurdžić „Usta mi puna višanja“ (Prometej), Dejan Tiago Stanković „Zamalek: roman o kismetu“ (Laguna), Srđan Srdić „Ljubavna pesma“ (Partizanska knjiga), Enes Halilović „Ljudi bez grobova“ (Laguna), Predrag Marković „David protiv Otužnog Zloduha“ (Solaris), Darko Cvijetić „Što na podu spavaš“, (Кnjiževna radionica Rašić).

U užem izboru su i pesničke zbirke „Prohuja“ Dragana Lakićevića (Partenon) i „Ravna crta“ Lasla Blaškovića (КOV). Žiri je u uži izbor uvrstio i knjige priča „Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović (Laguna) i „Eho Beograda“ Vase Pavkovića (Akademska knjiga).

U oblasti eseja u konkurenciji su dve knjige „O pesnicima i bardovima“ Nikole Bertolina (Treći trg – Srebrno drvo) i „Beket: čovek i delo“ Borivoja Gerzića (Zlatno runo – Milstone).

„U godini u kojoj se mnogo pisalo, pažnju žirija su privukle knjige koje oprezno ispituju mogućnosti i granice jezika i znanja, knjige koje, kao što biva u vremenima velikih kriza, streme ka učenom neznanju – shodno tome, to su knjige pitanja, razgovora, a u nekim slučajevima i provokacije upućene olakim istinama i jeftinim intelektualnim trikovima“, ocenio je žiri u sastavu Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).

Najuži izbor kandidata biće saopšten do kraja januara a nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar