Predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčića Foto: Marijana Janković/Narodno Pozorište

Predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčič" proglašena je za najbolju na 11. izdanju festivala Prvoizvedenih predstava u Aleksincu, čije je zatvaranje održano sinoć u ovom gradu.

Prema konceptu, u selekciji se nalaze isključivo komadi koji su prvi put izvedeni u Srbiji u tim pojedinačnim produkcijama, kao praizvedbe, a ne druge ili treće verzije drama. Žiri je radio u sledećem sastavu: teatrolog Miroslav Radonjić – član, dramaturg Goran Ibrajter, – član i glumica Biljana Nikolić – predsednica. Oni su na završnoj sednici 26. novembra zaključili da je izbor predstava u takmičarskom programu selektora Nebojše Bradića, ponudio aleksinačkoj publici “vredna pozorišna ostvarenja, različitih žanrovskih, tematskih, estetskih i poetičkih obeležja”.

Zajednički imenitelj svih pet predstava jeste da su bazirane na dokumentarnoj građi, koja je obogaćena fikcionalnim, pseudodokumentarnim i pseudoistorijskim elementima, saopštio je tročlani stručni žiri. Tako je predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Đorđa Kosića u režiji Juga Đorđevića, osvojila četiti nagrade: za najbolju predstavu u celini, glavnu glumicu, režiju i tekst. Žiri je odlučio da se nagrada ”Olga Ivanović” za najbolju glavnu glumicu dodeli Vanji Ejdus za naslovnu junakinju, jer je “istinskom glumačkom bravurom scenski efektno oživela tragičan lik Aleksije Rajčić”.

Predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčića Foto: Marijana Janković/Narodno Pozorište

Nagradu za najbolju režiju iste predstave je odneo reditelj rodom iz Vranja – Jug Đorđević, koji je “specifičnom rediteljskom poetikom uobličio žanrovski heterogenu predstavu raskošne i sofisticirane pozorišne estetike”. U vezi nagrade za najbolju predstavu, žiri smatra da “ovo ostvarenje u svakom pojedinačnom segmentu, od odličnog dramskog teksta, preko sjajnih glumačko-pevačkih etida, upečatljive muzike do maestralne režije, tvori svojevrsnu nekonvencionalnu teatarsku simfoniju”.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrada „Slobodan Selenić“ za najbolji dramski tekst dodeljuje se dramaturgu Đorđu Kosiću koji “lirskim sredstvima, poigravajući se sa tradicionalnim motivima, formom i jezičkim izrazom, postavlja čvrstu dramaturšku arhitektoniku priče o potresnoj sudbini glavne junakinje Aleksije Rajčić”. Žiri je doneo takođe odluku da se nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najboljeg mladog glumca dodeli Luki Grbiću za dve uloge Artjoma Gusjeva i Roberta Evansa u predstavi „NLO“ ruskog dramatičara Ivana Viripajeva u režiji Isidore Goncić, u produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda. Prema oceni žirija, „Luka Grbić pokazao je neodoljiv scenski šarm i harizmu, kao i prefinjen osećaj za suptilnu i odmerenu improvizaciju“.

Luka Grbić Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Milanu Mariću za ulogu Ričarda Bartona u predstavi „Bilo jednom na Brijunima“ prema tekstu i režiji Kokana Mladenovića (Kreativna produkcija „Joca Art“, Centar za kulturu Svilajnac i Bitef teatar – Beograd). Pored Marića igraju još – Branislav Bane Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković.

– Gradeći zahtevnu ulogu, Milan Marić je glumački ekspresivno, suvereno i precizno otelotvorio psihološki višedimenzionalan lik Ričarda Bartona – kažu u žiriju.

Sve odluke o nagradama su donete jednoglasno, kako su potpisali Biljana Nikolić, Miroslav Radonjić i Goran Ibrajter, a na zatvaranju sinoć u čast nagradjenih, van konkurencije je izvedena predstava „Klara, dogodilo se nešto neočekivano“ Scene „Maska“ iz Šabca, prema tekstu Anete i Ivana Tomaševića (potpisuje i režiju), koji i igraju u predstavi sa Aleksandrom Ristić.

Bonus video: Predstava „Kuća“ u Zvezdara teatru, režija Voja Brajović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar