Milan Marić, Tihana Lazović, Kokan Mladenović, Sanja Marković, Branislav Trifunović, Milovan Bošković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Počevši od jedne crno-bele fotografije na kojoj su Tito i Jovanka sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom na Brijunima, kreirali smo jedan novi svet, svet igranja uloga, pitanja identiteta, pitanja ko smo mi privatno, a ko smo kao osobe koje nose svoj identitet. Progovaramo o odnosu i sukobu politike i umetnosti, poziciji žena, kao i sukobu komunizma i kapitalizma koji se oslikava u susretu ovih ličnosti, objasnio je reditelj Kokan Mladenović uoči beogradske premijere predstave “Bilo jednom na Brijunima” koja će se održati sutra u Bitef teatru.

– Jedna od važnih linija ove predstave jeste pitanje odnosa vlasti i umetnosti. Mi smo prirodna opozicija svakoj vlasti. Svaka umetnost počiva na apsolutnim vrednostima pravde, ljubavi, morala i časti. A, svaka vlast, bila ona i najdemokratskija mora da ima mehanizme prinude, vojsku, policiju, tajnu policiju – ocenio je Mladenović na današnjom konferenciji.

Foto:promo

Ističe da kroz likove Elizabet Tejlor i Jovanke Broz, koje igraju Tihana Lazović i Sanja Marković, progovaraju o položaju žena u umetnosti i društvu koje se nije mnogo promenilo od tada.

– Liz Tejlor se borila za revoluciju. Bila je najplaćenija glumica jer je držala do položaja žena u umetnosti. Čast je imati privilegiju da kroz njenu ličnost progovorim o pitanjima žena koja i mene interesuju. Zato je svaka proba bila terapija – rekla je Tihana Lazović.

Tihana Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vreme i susret o kojem se govori o komadu je prema mišljenju Mladenovića neverovatno doba koje se nikada neće ponoviti.

Scena iz predstave Bilo jednom na Brijunima Foto:Dejan Jevremović

– Političke gromade koje smo imali, da neko bude lider trećeg sveta i da ravnopravno učestvuje u velikim svetskim događajima, zatim da imate ženu predsednika koja je odlikovani heroj iz rata, te najpoznatije zvezde i sudar komunističkog sveta i kapitalističkog – to se neće ponoviti. Kada bih poredio to i ovo vreme, sve ide u korist ondašnje priče. Teme kojima su se koristili glumci na osnovu svojih ličnih stavova i teme koje propituju svetske zvezde su kapitalne za naše živote. Mi se danas ne bavimo kapitalnim pitanjima već preživljavanjem i prevazilaženjem političke ili estradne vulgarnosti koja nas okružuje – navodi Mladenović ističući da namera nije bila da se glorifikuje Jugoslavija:

Kokan Mladenović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Mada mislim da Tito i Jugoslavija to zaslužuju. Naša deca odrastaju bez idola i ideala. Mi smo bili Titovi pioniri, pa omladinci koji su učili da stasavamo za zemlju u kojoj se podrazumevalo da razmišljamo o kolektivnom dobru. Sada smo se obreli u sebičnom čovečanstvu gde svako vodi računa samo o sebi, o ličnoj finansijskoj dobiti. Grabimo i uzimamo bez svesti o onom drugom.

Za Milana Marića koji igra Ričarda Bartona i Branislava Trifunovića u ulozi Tita bilo je, kako su istakli, veoma inspirativno što se ne bave realističnim prikazom tih ličnosti, već igranjem sa simbolima koje oni predstavljaju.

Milan Marić, Branislav Trifunović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Taj susret je bio samo povod da se bavimo pitanjima ko smo mi zaista kada ne glumimo, i koje su naše uloge u svakodnevnom životu. Kada je reč o Titu, ne bavimo se time kakav je on bio, već šta je taj čovek za života uradio, postavši jedan od najznačajnijih ljudi u istoriji – zaključio je Trifunović.

Predstava „Bilo jednom na Brijunima“ igra se i 8. i 12. aprila u Bitef teatru.

Bonus video: Veče sa Ivanom Ivanovićem – Bilo jednom na Brijunima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar