Predstava Nije smrt biciklo Foto: Nebojša Babić

Komad “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” po tekstu Biljane Srbljanović, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, osvojio je Nagradu za najbolju predstavu na 11. Ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima.

Reditelju ovog komada Andreju Nosovu pripala je Nagrada za najbolju režiju a Branko Bane Vidaković koji tumači lik Tate dobitnik je Nagrade za glumu „Milan Gutović“.

Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu) Foto: Promo

Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu Žiri u sastavu Nataša Gvozdenović, novinarka i pozorišna kritičarka, glumci Sonja Damjanović i Milovan Filipović.

Otvarajući mnoga bolna pitanja sadašnjice, ali i ne tako davne prošlosti, predstava Narodnog pozorišta iz Beograda ne samo da je aktuelna, snažna i suštinski katarzična, istovremeno je bolno duhovita, puna pametne I lako prepoznatljive ironije. Izuzetno dobro vođen ansambl sjajnih glumaca u svakom sekundu predsatve jasno plasira rediteljeve ideje, a publici nudi prostor i da se preispita i da se nasmeje, ističe se u obrazloženji žirija.

Alisi Lacko je dodeljena Nagrada za najbolju žensku ulogu u predstavi “Duh je naša domovina” Srpskog pozorišta u Mađarskoj, Budimpešta. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Maku Tepšiću za ulogu Lijama u predstavi “SIROTI” Gledaliče Koper, Slovenija.

Predstava Utopija danas Foto:Ambijentalni pozorišni festival Novi Tvrđava Teatar

Specijalna nagrada za uspešnu simbiozu performansa, video-arta , dokumentarizma i dramskog teatra dodeljena je Autorskom i interpretatorskom timu predstave “Utopija danas” Centra za kulturu Tivat, SKC Novi Sad, KC Grad iz Beograda I Trinidada iz Novog Sada, po tekstu Milene Bogavac i konceptu Marka Grubića.

Specijalne nagrade za glumu otišle su u ruke Mireli Predojević za jedinstven, studiozan i moderan glumački izraz u ulozi sestre Rečed u predstavi “Let iznad kukavičijeg gnezda”, narodnog pozorišta iz Prijedora. I Tiboru Kakonjiu za maštovitu, interprtetatorski veštu glumačku igru na dva jezika u predstavi “Duh je naša domovina” Srpskog pozorišta u Mađarskoj, Budimpešta.

Bonus video: Radovan Vujović o svom prelasku u Narodno pozorište

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar