Ekipa filma "Vera" Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dugoočekivani domaći triler "Vera", inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su nazivali "srpska Mata Hari", premijerno će biti prikazan 9. novembra, a dan kasnije biće u svim bioskopima.

– U istoriji nema mnogo toga o Veri, ima nekoliko knjiga koje su romansirane, ali ono što smo izvukli iz Arhiva, a što nam je bilo izuzetno dragoceno, su pisma koje je ona pisala određenim ljudima i dosije koji su Nemci ostavili o njoj. Bilo nam je sve vrlo inspirativno za scenario, toliko da je priča sama počela da se piše – objasnila je scenaristkinja Kristina Đuković na današnjem susretu sa medijima.

Glavnu ulogu igra Jovana Stojiljković koja je istakla da u lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.

Jovana Stojiljković  „Vera“ Foto:Promo/RTS

– Film „Vera“ je priča o ženi u muškom svetu, tragična figura koja od naivne devojke iz Sijarinske banje dolazi do ozbiljnog igrača, a emotivno i tragično završava u majčinom krilu streljana na klupi. Ovaj projekat mi je važan iz tri aspekta. Prvi je što je u pitanju film inspirisan istinitom pričom i likom što je bio veliki izazov. Drugo, jako mi je važno što je film o jednoj ženi. Redak je primer da je žena centralni lik oko kojeg se vrte ostale priče, a treći aspekt je sama Vera Pešić. Ona je jedna zanimljiva žena, snažna i neverovatno je šta sve uspeva da izdrži na svojim leđima – kazala je Stojiljkovićeva.

Ono što joj je bilo najvažnije, kako je istakla, je što je Vera uvek davala sve od sebe da preživi i uradi ono što je mislila da je bilo važno i dobro po njen narod.

Jovana Stojiljković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Ona nije ni heroj, ni antiheroj, priča nije samo crna i bela, radila je šta je morala. Dok smo snimali javljali su se ljudi čiji rođaci su spašeni od bešenja zbog Vere, tako da je ona za njih heroj. Drugima ipak nije donela dobro. Fascinantna mi je njena snaga i sve što je preživela za samo 25 godina. Život ti da onoliko koliko možeš da podneseš – rekla je glumica.

Reditelj Nedeljko Kovačević objasnio je da od mlade žene koja je volela holivudske filmove, svetlosti velegrada i želela glamurozne avanture, na kraju je Vera Pešić postala nevoljni saradnik okupatora optužena za izdaju.

– Kroz to što je Vera bila filmofil želeli smo da damo omaž kinematografiji tog doba. Ona u 1938. godini sanja život na filmu i iz Leskovca dolazi u Beograd želeći to da dosegne. Razne priče o Veri Pešić su prema našim istraživanjima nedorečene, nedovršene, nejasne, pa i kontraverzne. Ono što osnovno znamo jeste da se prava, istorijska Vera Pešić bavila špijunažom. Naša, filmska Vera Pešić je njena romansirana biografija, odnosno nije dokumentaristički prikaz istorijskih događaja – rekao je reditelj.

Nedeljko Kovačić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla. U Veru Pešić bila su zaljubljena dva obaveštajca – iz Nemački i Kraljevine Jugoslavije.

Nemačkog špijuna Karla Krausa autentično dočarava Petar Zekavica koje ovom prilikom istakao da ne voli da igra tako mračne, negativne junake, hladnokrvno spremne da ubiju.

– Želeo sam da pored toga što je moj lik to što jeste, ipak idem iz ugla ljubavne priče. Voleo bih da verujem da ju je zaista voleo, a ne samo da ju je iskoristio zbog interesa – rekao je glumac.

Petar Zekavica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Viktor Savić ostvario se u ulozi komuniste Milivoja Perovića i takođe predstavlja jednu ljubavnu liniju Vere Pešić, dok Tihomir Stanić tumači četničkog vojvodu Kostu Pećanca.

– Na pomen Koste Pećanca dizala mi se kosa na glavi. Ali, kada sam radio na ovom likom i čitao o njemu pre Drugog svetskog rata, on nije bio negativac kako ga istorija pamti. Drago mi je da umetnost može da prikaže neke druge strane ličnosti, a u arhivima će ostati istina. Ono što mi je najvažnije i što sam isto osetio kada sam radio „Petrijin venac“, je osećaj saosećanja koje skoro dovodi do fizičkog bola. To je saosećanje prema sudbini žene i svemu što ona kroz život mora da podnese. Ovaj film uzdiže tu empatiju prema sudbini svake od vas – rekao je Stanić, dodajući da je Vera prava heroina i tragična junakinja koja omađijana „zgodnim anđelom“ ne razlikuje uvek dobro ili zlo, već radi onako kako smatra najboljim.

Tihomir Stanić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da je važno ispričati snažnu priču o jednoj ženi koja je menjala tok istorije „kao prolećna bujica“, složio se i Aleksandar Srećković Kubura koji tumači najnegativnijeg lika u filmu.

– Tu jačinu bujice nije moglo ništa da zaustavi osim metka, što se na kraju i dogodilo. Mislim da ćemo pričom o Veri Pešić doprineti da se ispravi nepravda zanemarivanja snažnih i važnih žena u našoj istoriji – rekao je Srećković.

U filmu igraju i Nikola Kojo, Anita Mančić, Džek Dimić, Vuk Kostić, Nebojša Dugalić, Bojan Žirović…

Bonus video: Jovana Stojiljković na tribini u Podgorici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar