Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Tanja Pjevac je, po oceni publike, glumac druge večeri niških "Filmskih susreta". Tanja je dobila najveći broj glasova gledalaca za ulogu Snežane, majke devetnaestogodišnje Manje u istoimenom filmu koji je režirao Nikola Končarević.

Film govori o devojčici koja se, nakon razvoda roditelja, sa majkom seli iz Zrenjanina u Novi Sad. U sukobu je sa svima, ali ima i iskrenog prijatelja Slončeta koji ima bend i zaljubljen je u nju.

Pjevac je na konferenciji za medije u festivalskom pres centru kazala da je bila iznenađena time što je Končarević nju izabrao za ulogu majke Snežane, ali da se to vremenom pokazala kao dobra odluka.

– Mislila sam da glumački pripadam tom filmu, ali ne fizički. Međutim, Nikola je toliko insistirao na toj urabanoj ikonografiji i na našem glumačkom kontaktu, tako da sam u potpunosti skinula sumnju da li je trebalo da to radim ili ne – kazala je Pjevac.

Prema njenim rečima, glumačka ekipa je u filmu morala da pokaže disfunkcionalnost jedne porodice, a istovremeno da u te porodične odnose unese dosta sadržaja i dramu majke.

– Pitala sam se da li to „prebacuje“ do publike i mislim da „prebacuje“. Sinoć sam osluškivala publiku, i pored toga što je bilo kasno i što su ljudi već bili umorni od gledanja filmova, utihnuli su, ušli su u priču. Bilo mi je jako lepo sinoć kada sam videla da su se „vozali“ kroz priču o tim isključivo lokalnim novosadskim momentima, kao da su se vozali kroz svoj grad. Mislim da im je prijala ta muzička podloga i ta odbrana urbane kulture – istakla je Pjevac.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je navela da film „Manja“ predstavlja „novosadski gerilski pokušaj“ jer je do te mere uveo Novi Sad kao lik. Novi Sad je, dodala je Pjevac, lik u filmu i svi su u interakciji sa gradom.

Sanja Ristić Krajnov koja u filmu glumi ulogu Cece je istakla da je Novi Sad uvek bio umetnički centar koji je iznedrio neverovatno mnogo grupa koje su ostavile veliki trag na domaćoj pank, har i rok sceni.

– To je jedan identitet grada koji je u ovom filmu i te kako vidljiv i koji i dalje postoji. U filmu ima mnogo scena u delovima grada sa grafitima, ali Ceca je je jedan drugi Novi Sad, to je kontra ovoj priči, jer mi zaista živimo u više dimenzija – objasnila je Ristić Krajnov.

Selektor „Filmskih susreta“ Dejan Dabić je istakao da je film „Manja“ zanimljiv, da na interesantan način predstavlja dramu unutar porodice i u pojedincu, a zanimljiv je i jer ima odličnu muzičku podlogu.

Pjevac je proglašena za glumicu večeri u konkurenciji glumaca u još dva filma – „Usta puna zemlje“ Mladomira Puriše Đorđevića i „Da li ste videli ovu ženu“, Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Nažalost, niko od glumaca iz filma „Da li ste videli ovu ženu“ nije se poklonio niškoj publici, kao što je to uobičajno, a predstavnika ovog filma nije bilo ni na današnjoj konferenciji za medije u festivalskom pres centru. U filmu glume Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković, Aleks Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić i Radoje Čupić.

Po prvi put posle niza godina projekcijama filmova nije pristan i Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, ustanove koja organizuje „Filmske susrete“. Savić je uoči početka festivala doživeo srčani udar, a nakon kraćeg bolničkog lečenja, otpušten je na oporavak kod kuće.

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar