Igor Vuk Torbica, Foto: Printscreen/Video/Nova.rs

Igor Vuk Torbica je za kratko vreme stvorio svoj pozorišni univerzum, neponovljiv. Kao kometa preleteo je iznad jugoslovenskog neba i na svakoj sceni na kojoj je stvarao ostavio čudesne predstave i trag u ljudima. Dubok, lep trag, kaže rediteljka Tatjana Mandić Rigonat povodom smrti svog mladog kolege.

Ona je izrazila veliko divljenje i poštovanje za njegov dar, inteligenciju, hrabrost, za pozorišno sazvežđe koje je stvorio.

– Svaka njegova predstava – biće je za sebe, snažne osećajnosti, originalnih rediteljskih rešenja i najdubljih ponirnja u suštinska pitanja naše egzistencije i sveta u kojem živimo. Klasici su u njegovim režijama oživljavali kao naši savremenici. Nažalost, u Beogradu je najmanje režirao. Ne mogu, oprostite mi, a da ne pitam zašto – kazala je Tanja Mandić Rigonat.

Tatjana Mandić Rigonat trenutno radi na predstavi „Gospođa ministarka“ u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivan pl. Zajc“ u Rijeci, u kojem je Torbica režirao Molijerovog „Mizantropa“.

– Koliko lepih reči sam čula o njemu i njegovom radu sa glumcima. Pozorište je i carstvo licemera i carstvo svitaca. On je zaista bio svitac, onaj što je umeo da upali iskru života i poezije u pozorištu u vremenu carstva mraka. Njegov odlazak sa ovog sveta u meni je ostavio mučninu, nevericu i bezbroj pitanja zašto – rekla je Rigonat.

Reditelj Igor Vuk Torbica (33) tragično je preminuo u Rovinju. Od mladog reditelja opraštaju se njegove kolege i prijatelji iz celog regiona. Iz Zagrebačkog kazališta mladih, gde je režirao, saopšteno je da će poslednji ispraćaj Igora Vuka Torbice biti organizovan u najužem krugu porodice, a komemoracija je zakazana za 7. jul.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare