U Veneciji će svetsku premijeru imati film "Božija ruka" Paola Sorentina. (The Hand of God) Paola SorentinaFoot: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Holivudske zvezde i blokbasteri, nezavisni, umetnički i autorski filmovi - ovo je recept kojim će 78. Venecijanski filmski festival pokušati da zaseni nedavno održanu smotru u Kanu.

Jedini veliki filmski festival koji je održan prošle godine, dok su ostali pravili iznuđenu pandemijsku pauzu, od 1. septembra biće ponovo domaćin velikom broju filmadžija. Novo, 78. izdanje označiće i povratak velikih holivudskih studija „Univerzala“, „Vorner Brosa“ i „Diznija“ u Veneciju.

Šta nudi ovogodišnja smotra na venecijanskom Lidu i ko je u trci za Zlatnog, Srebrnog lava i ostale nagrade?

Festival će 1. septembra otvoriti novi naslov u bogatoj filmografiji Pedra Almodovara „Paralelne majke“ (Madres Paralela) sa Penelopom Kruz u glavnoj ulozi.

Naučno-fantastični spektakl „Dina“ (Dune) Denija Vilneva sa Timotijem Šalameom, Oskarom Ajzakom, Džošom Brolinom, Havijerom Bardemom i Rebekom Ferguson jedan je od najiščekivanijih filmova koji će se naći na Lidu.

Sa nestrpljenjem se očekuje i drama „Spenser“, koju je potpisao čileanski sineasta Pablo Larin. U filmu o paklu koji je preživela nakon razvoda od princa Čarlsa pokojnu princezu Dajanu igra Kristen Stjuart.

Drugi bitni filmovi uvršćeni u venecijansku selekciju, doduše u vantakmičarskoj kategoriji, kako prenosi „Holivud riporter“, su nastavak horora „Noć veštica ubija“ (Halloween Kills) Dejvida Gordona Grina sa Džejmi Li Kertis, istorijska drama Ridlija Skota „Poslednji dvoboj“ (The Last Duel), sa Adamom Drajverom, Metom Dejmonom, Benom Aflekom i iščekivano ostvarenje Edgara Rajta „Poslednja noć u Sohou“ (Last Night in Soho).

A za Zlatnog lava za najbolji film boriće se Australijanka Džejn Kempion sa ostvarenjem „Moć psa“ (The Power of the Dog) u kome glavne uloge tumače Kirsten Danst i Benedikt Kamberbač i Ana Lili Amirpur sa filmom „Mona Lisa and the Blood Moon“. U tom društvu je i glumica Megi Džilenhol koja će se u Veneciji predstaviti sa svojim rediteljskim debijem „Priča o izgubljenoj devojci“ (The Lost Daughter), adaptaciji istoimenog dela Elene Ferante u kome igra britanska glumačka zvezda Olivija Kolman.

Prošlogodišnji laureat Srebrnog medveda za ostvarenje „Novi poredak“, Meksikanac Mišel Franko vraća se u Veneciju sa filmom „Zalazak sunca“ (Sundown). I to je prvi film ovog sineaste na engleskom jeziku u kome igraju Tim Rot i Šarlota Gejnsbur. Tu će biti i redovan gost Mostre Pol Šreder sa novim ostvarenjem „Brojač karata“ (The Card Counter), u kome igraju Oskar Ajzak, Tifani Hadiš i Viljem Defo.

Direktor festivala Alberto Barbera najavio je povratak zvezda i VIP zvanica na Lido, ocenivši da su „Amerikanci izašli iz lokdauna, spremni da krenu iz početka“.

Naglasio je i kako Venecija očigledno „unapred zna“ dobitnike Oskara, pomenuvši ovogodišnju laureatkinju Kloi Žao, s obzirom da je prošle godine trijumfovala u Veneciji, ali i ranije primere u vidu Toda Filipsa i „Džokera“, Noe Bumbaha sa „Pričom o braku“, Alehandra G. Injaritua sa „Čovekom ptica“.

– Mislim da ćemo opet videti nekog kako se sa crvenog tepiha na Lidu premešta na crveni tepih ceremonije Oskara narednog marta – kazao je za „Dedlajn“ Barbera.

Direktor Alberto Barberi na zatvaranju Venecije 2020. Foot:Daniele Cifala / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Međutim, neće Lido samo biti u znaku Holivuda, već i filma „Izgubljene iluzije“ Gzavijea Gianolija ili „Drugi svet“ Stefana Brizea. Naravno, obeležiće ga i italijanska kinematografija, jer je selektovano čak pet ostvarenja iz ove zemlje. Svetsku premijeru imaće film „Božija ruka“ (The Hand of God) Paola Sorentina, koji se vraća u svoju mladost u Napulju, a naziv filma direktna je referenca na čuveni gol koji je Dijego Armando Maradona dao na Svetskom prvenstvu 1986, kada je Argentina porazila Englesku. Tu su i braća Damijano i Fabio De Inoćenco sa ostvarenjem „Latinska Amerika“ i Mikelanđelo Framartin sa projektom pod nazivom „Il Buco“. Takođe, u selekciji su i „Freaks Out“ Gabrijele Maineti i „Qui Rido Io“ Marijo Martonea.

O festivalskim nagrada odlučivaće žiri kojim predsedava dobitnik Oskara Bong Džon-Ho, a tu su i ovogodišnja laureatkinja priznanja Američke akademije za film Kloi Žao, Sintija Erivo, Sara Gadon, Savero Konstanco i Aleksandar Nanau.

Venecijanski filmski festival će 11. septembra zatvoriti italijansko ostvarenje – „Il Bambino Nascoto“ Roberta Anda.

Pored ovog filma, koji nije u trci za nagradu, u vantakmičarskoj selekciji publika na Lidu imaće prilike da vidi i nekoliko ostvarenja koji u fokus stavljaju muziku: „Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song“ Danijela Gelera i Dejne Goldfajn, kao filmski pogled u karijeru slavnog kantautora kroz prizmu njegove najpoznatije pesme i „Deandre#Deandre Storia di un Impiegato“ Roberta Lene o slavnom italijanskom muzičaru Fabriciju Kristijanu De Andreu.

Prateća selekcija „Horizonti” donosi ostvarenja „Amira“ Mohameda Diaba, „A Plein Temps“ Erika Gravela, „107 Mothers“ Petera Kerekesa, „Vera Dreams of the Sea“ kosovske rediteljke Kalzrine Kranići, „True Things“ Britanca Harija Vutlifa. Ova selekcija predstavlja i debitante na Lidu – Bogdana Džordžae Apetrija, Laurinasu Bareisi, kao i azijske sineaste: Kaviča Neangu, Džakravala Niltamrongu, Juasu Masakija, Širin Nešat, Šoju Azari…

Selekciju „Horizonata“ zatvoriće ukrajinski sineasta Oleg Sentsov, čije je hapšenje od strane ruskih vlasti zbog navodnog terorizma na Krimu i zatvorska kazna koja je usledila ustalasala filmsku industriju.

Uprkos selekciji koja je prevazišla sva očekivanja Alberto Barbera žali što neki filmovi nisu stigli da budu završeni za Lido. A jedan posebno:

– Najviše žalim zbog „Aleje košmara“ Giljerma del Tora. Zaista je želeo da završi film do Venecije, ali nije se dalo – kazao je za „Dedlajn“ Barbera.

Festival će se, kako je pojasnio njegov direktor, održavati u skladu sa trenutno važećim epidemiološkim merama u Italiji, što znači da će bioskopske sale tokom festivala raditi sa 50 odsto kapaciteta.

A umesto merenja temperature, koja je prošle godine bila aktuelna na festivalu, od posetilaca će se ovoga puta zahtevati „Zeleni propusnica“, koji podrazumeva ili potvrdu o vakcinaciji ili negativni test na koronavirus, ne stariji od 48 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar