Svetislav Bule Goncić, Ivana Vujić, kombo. Foto: E-Stock/Dušan Milenković/Vesna Lalić/Nova.rs

Upravni odbor Narodnog pozorišta nije usvojio završni finansijski račun ove kuće na sednici koja je održana u četvrtak 26. februara.

– Nadzorni odbor Narodnog pozorišta dao je negativno mišljenje na završni račun za 2020. godinu a Upravni odbor je to uvažio – potvrdio je za Nova.rs Svetislav Bule Goncić, predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta.

Iako smo od tog dana strpljivo čekali upravnicu Ivanu Vujić da nas izvesti o zaključcima sednice UO teatra na čijem je čelu, ostali smo uskraćeni za njenu izjavu.

Nadzorni odbor (NO), kaže Goncić, ima mandat da donese svoje mišljenje o finansijskom izveštaju za prethodnu godinu a UO odlučuje da li će to usvojiti ili ne.

– Mi smo naravno glasali. Imali smo kvorum, jedan član je bio odsutan zbog bolesti. Ja i još dva člana, poštujući instituciju i funkciju NO kao i njegovu kompetenciju glasali smo protiv a tri člana su glasala za usvajanje završnog računa. To znači da nije usvojen. A dalje će se konsekvencama baviti osnivač Narodnog pozorišta, na njemu je da to protumači – kratko je prokomentarisao Goncić.

Prema našim saznanjima Nadzorni odbor Narodnog pozorišta ni prošle godine nije dao pozitivno mišljenje na završni finansijski izveštaj za 2019. godinu jer nije dobio na uvid neophodnu dokumentaciju na osnovu koje bi mogao da oceni poslovanje nacionalnog teatra. Od upravnice Vujić je traženo da se dostavi dokumentacija vezana za izveštaj o Izvršenju budžeta, što je bila njena obaveza da pošalje i Ministarstvu kulture do 10. januara tekuće godine, kao i dokumentaciju vezanu za poslovanje Narodnog pozorišta.

Između ostalog, traženo je da u pisanoj formi da objašnjenje za “veća odstupanja između odobrenih sredstava” i izvršenja istog u 2019. ukoliko ih ima, bruto bilans za period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine, plan i program rada u 2019. i sve izmene i dopune ukoliko ih je bilo, plan javnih nabavki sa izmenama i dopunama, analitiku dobavljača, kupaca, honorarno angažovanih saradnika, tabelarni prikaz po mesecima o obračunatim i isplaćenim zaradama zaposlenih, važeće ugovore o zakupu i ostale ugovore za održavanje manifestacija na scenama NP, spisak saradnika angažovanih putem agencije sa kojom je zaključen ugovor o javnoj nabavci, važeći Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova u NP i izveštaj gde se navodi da li su usaglašeni i promenjeni ugovori shodno važećem Pravilniku, izveštaj o sprovedenim javnim nabavkama, o stepenu realizacije predmetnih ugovora…

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, Ivana Vujić, i upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Umesto tražene dokumentacije u 22 tačke, predsedniku NO su dostavljeni samo zvanični obrasci završnog računa za 2019. uz četiri kratka dopisa.

A onda, tresla se gora, rodio se miš. Dve nedelje pre sednice UO njegova predsednica Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine, podnela je ostavku kako je navela “zbog neodložnih ličnih i porodičnih obaveza”. Upravni odbor je zažmurio i ignorisao mišljenje NO tako što je usvojio završni finansijski izveštaj.

Ove godine, pak, tresu se zidovi nacionalnog teatra. Ono što je za javnost nevidljivo to su finansijske neregularnosti, ali vidljivo je ono što se tiče repertoara. Narodno pozorište je nedavno bilo u žiži nakon reakcije dramskog pisca Siniše Kovačevića da mu je, uprkos odobrenju Upravnog odbora, komad “Godine vrana” skinut sa repertoara za 2021, kako je rekao, isključivo odlukom upravnice Ivane Vujić. Ona se tada nije oglašavala a direktorka Drame Molina Udovički Fotez je izjavila da je Kovačevićeva predstava odložena zbog epidemiološke situacije jer ima veliku glumačku podelu.

Ipak, na sednici UO 16. februara kada je usvojen plan za tekuću godinu, Vujić je dala izjavu za naš portal i indirektno demantovala svoju saradnicu Udovički Fotez, rekavši da se ni od jednog predviđenog projekta za 2021. nije odustalo, te da je i komad Siniše Kovačevića na repertoaru. On je na to odgovorio da ga o tome niko nije zvanično obavestio.

Kao što smo napisali, posle odluke UO da ne usvoji završni finansijski račun NP, upravnica Vujić opet je nedostupna za medije. Čeka se reakcija Ministarstva kulture.

Rediteljka Ivana Vujić Kominac postavljena je na mesto vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta 20. novembra 2018, nakon što je te dužnosti razrešen dotadašnji direktor Dejan Savić. Vlada Republike Srbije imenovala ju je za upravnika na predlog Ministarstva kulture i informisanja 8. avgusta 2019. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar