Siniša Kovačević i Ivana Vujić Foto:Nemanja Jovanović/Goran Srdanov

Čula sam se sa Sinišom, znam da je nezadovoljan, razumem njegovo nestrpljenje i delim želju da što pre njegov komad "Godine vrana" izađe pred publiku, kaže za Nova.rs direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez povodom javnih optužbi dramskog pisca i reditelja Siniše Kovačevića da mu je drama skinuta s repertoara za 2021. godinu uprkos odluci Upravnog odbora da se igra.

.Objava Siniše Kovačevića da je sa repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu skinuta njegova drama „Godine vrana“ izazvala je danas veliku buru u javnosti.

„Juče je, bez obrazloženja, pored odluke Upravnog odbora da se komad igra, odlukom upravnice Ivane Vujić, drama „Godine vrana“, skinuta sa repertoara Narodnog pozorišta i zamenjena nenapisanom dramom g. Vitezovića. Strah i sluganastvo žive na adresi gde bi trebalo da stanuje hrabrost. Bravo“, napisao je Kovačević na svom tviter nalogu.

Tviteraši su odmah reagovali, uz pitanje „A glumci ćute?“, komentarima tipa: „Koliko se plaše Vašeg kljuna“, „Zlo se uvuklo svuda“, „Žao mi je, ali neće dovijeka“, „Stranka iznad logike. Užas“, „Diktatura, strah i lopovluk u svim sferama života“…

Direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez za Nova.rs kaže da su bili prinuđeni da odlože tri predstave za narednu godinu zbog epidemiološke situacije zato što su velike glumačke podele.

– Mi smo najavili repertoar letos, ali situacija je takva da jako teško radimo uz veliki napor glumaca, i celog osoblja pozorišta. Mnogo se trudimo da se niko ne zarazi, ali pokazalo se da moramo da prilagođavamo repertoar. Iz tog razloga smo odložili „Rat i mir“ u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, „Život i sudbina“ manjinsku koprodukciju sa teatrom iz Bremena, i „Godine vrana“ Siniše Kovačevića. To su predstave gde su velike podele i epidemiološka situacija nam još uvek ne dozvoljava da radimo komade sa više od 15, 20 ljudi, a tako smo se prilagodili i na mesečnom repertoaru – priča Udovički Fotez.

Molina Udovički Fotez. Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

To je, za sada, kako kaže, predlog repertoara za Upravni odbor koji će zasedati sutra i on donosi konačnu odluku.

Ona dodaje da je Boris Liješević sa potpunim razumevanjem prihvatio ovu odluku i da je čak sam razmišljao da to predloži jer komad „Rat i mir“ ima više od 30 glumaca na sceni.

– Čula sam se sa Sinišom, znam da je nezadovoljan, razumem njegovo nestrpljenje i delim želju da što pre njegov komad „Godine vrana“ izađe pred publiku. Želim i ja da se realizuje što pre, jer to je jedan od najboljih još uvek neigranih tekstova živog srpskog pisca. Tekst je odličan. Ali sada moramo da vodimo računa o situaciji koja je na globalnom nivou takva kakva je. Inače, tekst Milovana Vitezovića „U ime oca i sina“ je predlog za repertoar još iz vremena kada je direktor Drame bila Tanja Šljivar.
Kada sam došla na to mesto obećala sam da neću remetiti već postignute dogovore – rekla je Molina Udovički Fotez.

Svetislav Bule Goncić, predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta, za Nova.rs kaže da je o ovom događaju saznao kada su ga pozvali novinari.

Predrag Radonjić, Miloš Latinović, Svetislav Bule Goncić, Aleksandar Đaja, Tamara Vučković, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Iskreno da vam kažem, ja ne pratim društvene mreže. Mi sutra i prekosutra imamo Upravni odbor na kojem će se usvajati plan za 2021. godinu, tako da o tome bukvalno ne znam ništa. Ja sam tu tek mesec, dva, na dnevnom redu su predlozi plana za ovu godinu. Da li će i to biti jedan od predloga, ne znam. Meni je bitno da se sprovede kvalitetan program. Na kraju krajeva, svaki direktor ima pravo da postavlja svoj program.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić nije odgovarala na naše pozive.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar