Petar Božović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije "Dobričin prsten" - najveće glumačko priznanje za životno delo, uručena je danas Petru Božoviću u foajeu Scene "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu u Beogradu. On je 33. laureat ovog prestižnog priznanja.

Zbog epidemioloških razloga, ova svečanost je održana u krugu najužih prijatelja i uz prisustvo medija. Program je vodio glumac Vojislav Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije. Predsednica žirija Vida Ognjenović pročitala je obrazloženje žirija (posebno ćemo ga objaviti) koje je tajnim glasanjem donelo odluku o dobitniku nagrade 18. decembra 2020. godine.

– Ruska poslovica kaže: „Nije život što i polje preći“, a svojim delom glumac Petar Božović govori: nije ni gluma što i polje preći, nego je ludačko istraživanje sveta maštom; nego je ranjivi pohod u ludilo koji se izvodi golim životom; nego je poduhvat nepredvidivog ishoda, nesamerljivog rezultata i nikad sasvim završen – rekla je, između ostalog, književnica i rediteljka Vida Ognjenović.

„Dobričin prsten“ Petru Božoviću je uručila njegova drugarica sa klase Svetlana Bojković.

Voja Brajović, Petar Božović i Svetlana Bojković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Velika mi je radost i čast, i veoma sam uzbuđena što sam doživela da svom drugu školskom drugu sa Pozorišne akademije uručim ovaj orden. Ove godine će biti tačno 55 godina kada smo primljeni na akademiju kod profesora Minje Dedića. Ovde su zato i naše kolege sa klase Boba Stojnić, Ljiljana Lašić i Branko Milićević Kockica. Pera i ja smo stalno zajedno radili vežbe, tako nas je profesor odabrao i posle toga smo se mnogo družili. Tako smo nas dvoje postali najbolje drugarice i poveravali se jedan drugom. I prvi put kada smo stali na scenu bili smo par Zdravko i Ljubica u predstavi „Đido“. Posle toga više nikada, nažalost, nismo igrali zajedno – rekla je Bojković.

Nakon uručenja Dobričinog prstena, Petar Božović se obratio u svom stilu:

Petar Božović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

–  Ljuba Tadić je govorio da kada glumac hoće nešto da kaže, on prvo kaže Ja. Tako ću i ja reći Ja. Čuveni glumac Milivoje Popović Mavid, koji je nekada igrao Đida, ispričao mi je jednom da je znao posle predstave, iza 15 zavesa, da se presvuče, napusti pozorište i prođe pored spomenika, a aplauz još traje. Evo i ja, pošto sam igrao dosta značajnih uloga u Narodnom pozorištu, izađem iz pozorišta, prođem pored spomenika, i tek oko Terazija čujem kako jenjava aplauz – ispričao je Božović i izazvao buran aplauz.

Na ceremoniji se prisutnim obratila upravnica nacionalnog teatra Ivana Vujić, a potom su po Božovićevoj želji govorili književni kritičar i dramaturg Božo Koprivica, pesnik iz Lučana Milan Ružić i glumica Ljiljana Dragutinović koja se ovako obratila kolegi:

Ljiljana Dragutinović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Dragi moj Petre, znamo se jako dugo, još iz mladosti, kada smo bili i gladni i žedni i željni. A ti si bio najveći dasa, i u glumištu i kod devojaka. Što bi rekla Ceca bio si mnogo lep. I imao si neku svoju ličnu revoluciju. Ti si bio naš Džems Din ali sa razlogom. Pamti sve naše predstave koje smo igrali duž cele moje i tvoje Jugoslavije i da smo mnogo voleli da pevamo – kazala je Ljiljana Dragutinović.

Potom se prisetila i jedne anegdote:

– Tako smo u toku jedne noći zapevali na pijaci, i policajac nas uhapsio i proveli smo noć uz batine u 29. novembra. I kada smo se vraćali, gegajući smo se smejali. Pamtim i našu Ivanjicu, i divnu seriju „Više od igre“, i kako si me u Kotoru vodio u svaku crkvu. Ali najviše pamtim tvoje čvrsto neprobojno lice, tvoj štit, jer si se morao štititi od nečasnih i pritvornih ljudi. A sada si dobio „Dobričin prsten“ i tvoja Ljilja te moli, neka zaigra to tvoje veliko srce, i ozari tvoje neprobojno lice. Ali samo za tren. Vrati se ti dragi moj Petre na stari položaj, da te ne bi progutale ale.

Nagrada „Dobričin prsten“ sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića, koju je izradila zlatara Zlatare Jokić, Beograd, i od unikatne oslikane diplome na pergamentu koja je rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića. Brajović je istakao da je na „Dobričinom prstenu“ dva puta izgravirano ime dobitnika koji je tražio da se doda Hadži Petar Božović.

Dodeli su prisustvovali akademik Matija Bećković, operske pevačice Radmila Smiljanić i Milka Stojanović, umetnica Zagorka Stojanović, glumica Radmila Živković, pisac Vladimir Kecmanović, spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović, otac Petar Lukić, Vlada Marković i Dragutin Balaban Bajka, Vlado Georgiev…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare