Foto: Arhiva

Ni od jednog predviđenog projekta za 2021. godinu nismo odustali i komad Siniše Kovačevića "Godine vrana" premijerno će biti izveden u Narodnom pozorištu u decembru, kaže za Nova.rs Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta.

Posle silne bure koja se u javnosti digla nakon javnih optužbi Siniše Kovačevića da mu je, uprkos aminu Upravnog odbora, komad „Godine vrana“ skinut sa repertoara Narodnog pozorišta za 2021. nova drama pisca ipak će biti zaigrana na sceni nacionalnog teatra. Iako je Kovačević naglasio da je njegova drama „odlukom upravnice Ivane Vujić skinuta i zamenjena nenapisanom dramom Milovana Vitezovića“, a direktorka drame Narodnog pozorišta za naš sajt Molina Udovički Fotez da su „Godine vrana“ odložene, komad je na prekjučerašnjoj sednici Upravnog odbora, kojim je usvojen plan za 2021, uvršćen u repertoar.

Komad Siniše Kovačevića „Godina vrana“ premijerno će biti izveden u decembru, kaže za Nova.rs Ivana Vujić:

– Imaćemo uvaženog dramskog pisca Sinišu Kovačevića u našem repertoaru. Znate, ja sa najvećim poštovanjem govorim o gospodinu Kovačeviću. Prvo, on je moj kolega i izuzetan pisac. Takođe, on je napisao komad „Velika drama“ koji se igra na našoj sceni više stotina puta i predstavlja pozorišni fenomen, koji mi sa ljubavlju i poštovanjem negujemo. Naravno, u 2021. godini njegov novi komad će biti rađen – naglašava upravnica Narodnog pozorišta.

Govoreći o planu Drame Narodnog pozorišta do kraja godine, koji je usvojio Upravni odbor, Vujićeva kaže da repertoar govori o „velikim ambicijama velike kuće sa velikim ansamblom“:

– Ono što je predviđeno za 2021. godinu ostaje da se radi. Imaćemo premijeru „Pozorišnih iluzija“ Pjera Kornea u režiji Nikole Zavišića na sceni „Raša Plaović“ već 5. marta, a potom nas očekuje premijerno izvođenje „Orlanda“, dramatizacija romana Virdžinije Vulf u režiji Bojana Đorđeva, što je trebalo da se realizuje još prošle godine. Upravo ovih dana Egon Savin započinje rad na delu Ostrovskog „Vuci i ovce“. Ova satira na temu etike veoma je uzbudljiva i jako dobro korespondira sa današnjim vremenom. Zatim nas očekuje „Kir Janja“ na „Raši Plaoviću“ Jovana Sterije Popovića, potom „Opasne veze“, koje će raditi Tanja Mandić Rigonat. Radićemo i Strinbergovog „Oca“ gde bi se ponovo Boris Komnenić vratio na scenu Narodnog pozorišta. Imaćemo i Šekspirovu „Meru za meru“ u režiji Jagoša Markovića, čemu se veoma radujemo, kao i komad „U ime oca i sina“ Milovana Vitezovića – navodi naša sagovornica.

Ivana Vujić Foto: Goran Srdanov

Vujićeva ne želi da se osvrće na „fertutmu“ koja se u javnosti digla oko Siniše Kovačevića i njegovog komada, već ističe da su vredno radili na tome da imaju dobar repertoar, da se rade kvalitetni projekti i da pozorište bude prostor izuzetnosti.

– Narodno pozorište će predstaviti četiri domaća autora. Pored Sterije Popovića, tu su autori iz svih generacija: Milovan Vitezović, Siniša Kovačević i najmlađi jeste dobitnik Sterijine nagrade Đorđe Kosić sa svojim komadom „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“. Predstavu radimo zajedno sa Sterijinom pozorjem i ona će se naći i na repertoaru Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2020. godine – najavljuje upravnica Narodnog pozorišta.

Ni od jednog planiranog projekta, ističe Vujićeva, nije se odustalo, ali neki od njih, za razliku od Kovačevićevog, pomereni su za narednu godinu:

– Za Tolstojev „Rat i mir“, koji je takođe planiran u režiji Borisa Liješevića, dramatizacija je već gotova. Međutim, dogovorili smo se sa Liješevićem da to prebacimo za sledeću godinu kada se nadamo da će biti malo bolja epidemiološka situacija. Predviđeno je 30- tak glumaca na sceni i on je sam kao reditelj bio veoma odgovoran i rekao da „radimo sledeće godine“. I manjinska koprodukcija sa pozorištem iz Bremena „Život i sudbina“ ostaje, ali tek za kraj 2022. godinu. Ostaje i gostovanje Izabel Iper i pariskog pozorišta „Teatar de la Vil“ sa predstavom „Marija kaže ono što je Mariji rekla“ u režiji Boba Vilsona, ali kada ponovo u Francuskoj kulturne institucije počnu da rade – priča Ivana Vujić.

Kada je balet u pitanju nastavljaju projekat „Mladi koreografi“, koji se, prema rečima naše sagovornice, pokazao izuzetno dobrim:

– Imali smo sad premijeru „Sedam smrtnih grehova“ Igora Pastora. Imaćemo još projekata mladih koreografa. Završavamo projekat koji je stao zbog pandemije sa gospodinom Mariom Radačovskim, nekadašnjim solistom baleta iz Montreala, Holandije… U pitanju je „Mikelanđelo“. Potrudićemo se da imamo obnove nekih baleta. Kada je u pitanju kulturna diplomatija, planiramo zajednički projekat sa Sergejem Polunjinom, u koji bi bili uključeni i naši umetnici i koji bi išao na gostovanja po različitim svetskim scenama – priča Ivana Vujić.

Upravnica nacionalnog teatra kaže i da će se Narodno pozorište kao centralna ustanova kulture truditi da bude predvodnik u kulturnim događajima, i da su među ciljevima ove godine kulturna diplomatija, digitalizacija snimljenih dela, kao i arhivske građe, povezanost sa društvenim mrežama u cilju razvoja i širenja publike, a naročito njenog podmlađivanja.

– Cilj nam je i podmlađivanje ansambla i zato smo sve nazvali „Sinergija mudrosti i veštine“. Naš plan i program je usvojen od strane Upravnog odbora i odnosi se na dramu, operu i balet. Rađen je vrlo ambiciozno sa željom da nacionalna kuća predstavi što je moguće više domaćih pisaca i da radi klasična dela na neki novi način, sa izuzetnim rediteljima. Poštujemo sve epidemiološke mere, ne igramo predstave u kojima je više od 20 osoba na sceni, jer naš najveći kvalitet i kapital su ljudi. Bez naših umetnika neće biti nijednog dela. Umetnicima i publici želimo pre svega zdravlja i radosti – kaže na kraju Ivana Vujić.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar