Siniša Kovačević Foto:Nemanja Jovanović

Sednica Upravnog odbora Narodnog pozorišta biće nastavljena 18. februara, odlučeno je nakon današnje burne diskusije koja je trajala četiri sata, saznaje Nova.rs. Glavna tema je bila usvajanje repertoara i finansijskog plana za ovu godinu.

Svi sa pažnjom iščekuju ishod ovog zasedanja nakon jučerašnje objave dramskog pisca Siniše Kovačevića u kojoj je optužio Ivanu Vujić, upravnicu nacionalnog teatra, da je skinula njegovu dramu “Godine vrana” koja je bila planirana za ovu sezonu.

“Juče je, bez obrazloženja, pored odluke Upravnog odbora da se komad igra, odlukom upravnice Ivane Vujić, drama ‘Godine vrana’, skinuta sa repertoara Narodnog pozorišta i zamenjena nenapisanom dramom g. Vitezovića. Strah i sluganastvo žive na adresi gde bi trebalo da stanuje hrabrost. Bravo”, napisao je Kovačević na svom tviter nalogu.

Ivana Vujić nije bila dostupna za komentar. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako smo objavili, v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez rekla je da su bili prinuđeni da odlože tri predstave za narednu godinu zbog epidemiološke situacije zato što su velike glumačke podele. A među njima je i Kovačevićeva predstava.

– Mi smo najavili repertoar letos, ali situacija je takva da jako teško radimo uz veliki napor glumaca, i celog osoblja pozorišta. Mnogo se trudimo da se niko ne zarazi, ali pokazalo se da moramo da prilagođavamo repertoar. Iz tog razloga smo odložili “Rat i mir” u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, “Život i sudbina” manjinsku koprodukciju sa teatrom iz Bremena, i “Godine vrana” Siniše Kovačevića. To su predstave gde su velike podele i epidemiološka situacija nam još uvek ne dozvoljava da radimo komade sa više od 15, 20 ljudi, a tako smo se prilagodili i na mesečnom repertoaru – rekla je juče za Nova.rs Udovički Fotez.

To je, za sada, kako je rekla, predlog repertoara za Upravni odbor koji donosi konačnu odluku. Ona je dodala i da se čula sa Sinišom Kovačevićem i da razume njegovo nezadovoljstvo.

U idući četvrtak će se znati mišljenje Upravnog odbora o mnogo čemu, od finansijskog pregleda poslovanja Narodnog pozorišta do toga da li će se odobreni repertoar pridržavati pravila da predstave imaju manje glumačke podele.

Članovi Upravni odbor Narodnog pozorišta su Svetislav Bule Goncić (predsednik), Nikola Mijailović, Ašhen Ataljanc, Filip Bojić, Marko Čkonjević, Filip Kolarov i Jasna Nuhović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar