Izložba "Mi, ljudi" Jelene Seničić Komšije Foto:Promo/Umetnička galerija "Stara kapetanija"

U okviru festivala “Belgrade Photo Month” od 12. do 23. aprila biće prikazana izložba “Mi , ljudi” Jelene Seničić u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu.

Umetnica će se publici predstaviti serijom fotografija čiji je glavni akter stolica. Ovaj predmet svakodnevne upotrebe, koji često previđamo, za Jelenu Seničić je mnogo više: stolica je paradigma čoveka. Ona može biti ogledalo ljudskog karaktera, ali i specifičan dokaz njegovog prisustva. Ona je izraz njegovog položaja – kako u društvu, tako i u prostoru. Stolica vremenom počinje da liči na svog vlasnika, a njena (ne)udobnost svedočanstvo je individualnog odnosa prema životu.

Izložba „Mi, ljudi“ Jelene Seničić Radnik vodovoda Foto:Promo/Umetnička galerija „Stara kapetanija“

Posmatrajući stolice, pažljivo kadrirdane i smeštene u specifičan kontekst, analizirajući njihov izgled, formu, starost i stanje, spoznaćemo i priče njihovih korisnika, a deskriptivni nazivi koji prate radove dodaće ovoj avanturi jednu latentno duhovitu notu.

Izložba „Mi, ljudi“ predstavlja presek istoimenog umetničko-dokumentarnog projekta započetog još 2016. godine, ali vremeniski neograničenog, jer se njegov glavni subjekat: stolica, u najrazličitijim pojavnim oblicima nalazi svuda i uvek oko nas.

Izložba „Mi, ljudi“ Jelene Seničić Deca na raspustu Foto:Promo/Umetnička galerija „Stara kapetanija“

Jelena Seničić diplomirala je i magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Paralelno sa karijerom u marketinškoj industriji, koju započinje po završetku osnovnih studija, povremeno predaje grafički dizajn u Srednjoj školi za dizajn i Visokoj školi strukovnih studija beogradska politehnika. Aktivno se bavi fotografijom i ilustracijom, u kojoj oblasti je dobitnik nekoliko nagrada. Izlagala je na četiri samostalne i pedeset grupnih izložbi. Jedna je od troje osnovača festivala „Belgrade Photo Month“.

Bonus video: Zakoračite u blistavi um Mileve Marić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar