Rock El Clasico, Stefan Milenković Foto:Nebojša Babić

„Novosadska golubica”, statua Februarske nagrade, koja se dodeljuje građaninu povodom Dana grada Novog Sada – 1. februara, prvi put je pre dve i po decenije sletela u ruke kantautora Đorđa Balaševića, a sada se toj plejadi pridružuje njen 25. dobitnik violinista Stefan Milenković.

Društvo im nagradom priznaje rad i dostignuća „u duhu negovanja slobodarske tradicije grada i jedinstva svih njegovih građana”, kako i formalno nalaže ovo visoko gradsko priznanje. Njime se obeležava jedan od četiri bitna datuma iz prošlosti Novog Sada.

Odluku da svetski priznati umetnik, novosadski univerzitetski profesor i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane Stefan Milenković ponese Februarsku nagradu za minulu godinu, donela je Skupština Novog Sada na jučerašnjoj svečanoj sednici. Na njoj je utvrđen i novčani deo nagrade od 130.000 dinara. Milenkoviću se priznanje dodeljuje, prema zapisu iz te odluke, za doprinos u realizaciji projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, svetska umetnička i profesionalna ostvarenja violiniste, koja neguju i afirmišu klasičnu muziku i nadahnjuju mlade umetnike za spoznaju identiteta i vrhunska ostvarenja, radi prepoznatljivosti Novog Sada.

Predlog je stigao od Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja grada, na inicijativu Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženja građana „Valmaro trio”, kojima se ističe „blistava umetnička karijera”, ambasadorska uloga srpskog umetnika u svetu još od ranog detinjstva, ali i njegov povratak u Srbiju 2021.

„Ovog izuzetnog čoveka predlažemo i zato što nas je uverio da je patriota čija je delatnost od ogromne koristi našoj zemlji, a naročito Novom Sadu”, navodi pored ostalog „Valmaro trio”.

Bonus video: Nemanja Radulović, violinista

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar