Zlatni globus, nagrada, Moć psa, Benedikt Kamberbeč, Priča sa zapadne strane
Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER/Supplied by LMK / IPA / IPA / Moviestore Collection Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Na ovogodišnjoj dodeli Zlatnog globusa trijumfovali su filmovi "Moć psa" Džejn Kempion i "Priča sa zapadne strane" Stivena Spilberga sa po dve nagrade, za najbolju dramu i režiju, kao i za najbolji mjuzikl i glumicu. Kritičari Milan Vlajčić i Zoran Janković za Nova.rs izdvojili su koja ostvarenja zaista vredi pogledati sa dugog spiska nominovanih i nagrađenih, a koje možda ipak preskočiti.

Nagradu Zlatni globus je pre mnogo godina pokrenula dugogodišnja dopisnica jugoslovenskih listova i vredni saradnik Festa u prvoj deceniji – Mirjana Van Blarikom, podseća Vlajčić i dodaje da se u novije vreme mnogo šta zaverilo protiv Udruženja inostranih dopisnika iz Holivuda i da je jedva pronađen način da se ove godine dodele priznanja.

– Pogledao sam liste nominovanih i dobitnika. Ima priličan broj dela koje nisam video, ali u celini imam utisak da se pametno biralo, ma kako izgledao način glasanja. U kategoriji najboljeg filma (drama) nagrađen je sjajan film „Moć psa“ (O kome sam opširno pisao za vaš portal), našao se na vrhu moje liste najboljih filmova godine. Ovo remek-delo australijske autorke Džejn Kempion je fantastičan spoj modernog vesterna i porodične drame, jedno skriveno ubistvo je misteriozno upakovano u ovaj potresan film – ocenjuje Vlajčić.

Milan Vlajcic
Milan Vlajčić Foto:Nebojša Babić

Među nominovanim je, ističe, i izvanredan SF film „Dina“ kanadskog reditelja Denija Vilneva.

– Snimajući rimejk filma na kojem je posrnuo veliki Dejvid Linč, Vilnev je uspeo da distopijsku priču obogati nekim inteligentnim konotacijama sa današnjom sudbinom migranata. Video sam i odlične „Belfast“ Keneta Brane (dobio je nagradu za scenario), „Kralja Ričarda“ i „Kodu“.

Vlajčić svakako preporučuje ostvarenje „Božja ruka“ koji je bio među nominovanima u kategoriji najboljeg stranog filma, „nostalgično-gorku priču o odrastanju italijanskog maga Paola Sorentina“, kao i nagrađeni japanski film „Povezi me“ autora Riusukea Hamagučija.

– „Povezi me“ je virtuozno ispričana moderna verzija Čehovljene drame. Nešto slično je izveo sjajni turski reditelj Nuri Bilge Džejlan pre nekoliko godina u filmu „Zimska priča“. Valja biti pravi majstor u povezivanju sa velikim ruskim piscem. Mnogi su tu posrnuli…

Filmski kritičar Zoran Janković takođe smatra da su filmovi Džejn Kempion i Stivena Spilberga zasluženo nagrađeni.

– Praktično u hodu prezreni i skrajnuti Zlatni globusi barem i dalje mogu da posluže kao nekakav orijentir u kom pravcu bi oni koji odlučuju o slavodobitnicima ipak viđenijih i traženijih Oskara mogli da razmišljaju i krenu. Ishodi će, kanda, i tada biti neizvesni, jer 2021. je, i mimo obilja naslova distribuiranih ovim ili onim putem, u celini gledano jedna mršava i ne preterano nadahnjujuća filmska godina. Ako se usresredimo na filmske kategorije i podeljene Zlatne globuse, iole upućeniji filmofili bi mogli da se slože da su filmovi Džejn Kempion i Stivena Spilberga zaslužili nagrade koje su im dodeljene, uz ipak kvalitativnu prednost zadivljujuće dinamičnog i osvešćenog Spilberga unutar tog metaforičnog duela – smatra Janković.

Zoran Janković Foto: Maja Medić

Dodaje i „Belfast“ Keneta Brane, kao i „Kralj Ričard“ za koji je Vil Smit dobio Zlatni globus za najboljeg glumca u drami.

– S druge strane je nova „Dina“ koja je definitivno zalutala i u ovaj i u sve buduće ozbiljnije izbore najboljih u godini za nama. Prilično razočaranje predstavlja Netfliksov super-hit „Ne gledaj gore“, i tek će period pred nama doneti pravičnu presudu o tom ipak samo domišljatom, ali na prvom mestu srednjačkom ostvarenju. Najnoviji film Pola Tomasa Andersona „Licorice Pizza“ je ogromnoj većini van SAD potpuna nepoznanica, te tu treba imati rezervu i dobronamernu predrasudu. Šteta je što bolje nije prošla debitantska režija glumice Megi Džilenhal, „Izgubljena kćerka“, zreo i prefinjen film koji svakako prevazilazi sasvim zadovoljavajuće domete romana Elene Ferante, na kome je zasnovan – ocenjuje kritičar i ističe:

– Nekim čudom potpuno je zaobiđen daleko najbolji i najzanimljiviji film u potpunosti nastao omeđen ograničenjima korone – u pitanju je izvrsna kamerna visokoestetizovana duo-drama „Malkom & Mari“, sa Džonom Dejvidom Vošingtonom i Zendajom. Među animiranima neprimećeno je prošao odličan „Pevaj 2“.

Što se serija tiče, prema njegovom mišljenju, prošla godina je prošla u očiglednoj dominaciji „Naslednika“ sa „mastralnom trećom sezonom, a u vrh svakako treba svrstati i „Beli lotos“ i „Mer iz Istauna“, koje su definitivno mogle bolje da prođu u ovoj deobi Zlatnih globusa“.

– Izvesna nepravda načinjena je „samo nominovanim“ serijama „Kućna pomoćnica“ i „Zmija“, i to su zbilja odlične serije kojima svakako treba pružiti iskrenu gledalačku priliku. Enigmu, pak, predstavljaju brojne nominacije za druge sezone serija „Ted Laso“ i „Jutarnji program“, kojima definitivno nije mesto u prestižnijim odabirima. Dve najbolje tamošnje nove serijske komedije svakako jesu besprekorne „Hacks“ sa Džin Smart i „Only Murders in the Building“ sa Stivom Martinom, Martinom Šortom i Selenom Gomez, te sama nominacija za drugopomenutu nikako ne može biti dovoljna mera. Ali, kao i u onoj čuvenoj osnovnoj definiciji ekonomije, sredstva su oskudna i nema dovoljno za sve – zaključuje Janković.

Bonus video: Premijera Spilbergove verzije „West Side Story“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare