Foto: R4924_italyphotopress / imago stock&people / Profimedia

Mislim da su odjednom svi shvatili da i starije glumice mogu da igraju zanimljive ličnosti na velikom platnu. I počeli su da pišu uloge za starije žene. Nismo više ili predmet šale ili nečije svekrve, poručila je američka glumica Sigurni Viver u Veneciji uoči ceremonije na Mostri na kojoj će joj biti uručen Zlatni lav za životno delo.

Samo nekoliko sati pre nego što će biti ovenčana nagradom Zlatni lav za životno delo na 81. Venecijanskom filmskom festivalu američka glumica Sigurni Viver susrela se s brojnim medijskim poslenicima na Mostri i pričala o svemu i svačemu – ljubavi spram italijanske kinematografije, glumicama u zreloj dobi, sopstvenom uticaju na osnaživanje žena, ali i o još uvek aktuelnoj potpredsednici SAD i kandidatkinji Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u Americi Kamali Haris.

Sigurni Viver u Veneciji Foto: Starpix / AFP / Profimedia

Vrlo je bila emotivna dok je pričala o Kamali Haris, a na pitanje koliko je svojim glumačkim opusom, naročito ulogom u filmu Ridlija Skota iz 1979. „Osmi putnik“ uticala na osnaživanje žena Sigurni Viver je istakla da je uzbuđena zbog Kamale, jer je „bilo teško od 2016. godine, a sada su svi zahvalni na tome što je Harisova tu gde jeste“:

– Pomisliti samo na tren da je moj rad imao ikakve veze s usponom Kamale Haris čini me veoma srećnom. Jer je to istina. Toliko je žena koje dolaze i zahvaljuju mi se na svemu – kazala je glumica.

Kamala Haris Foto:EPA-EFE/LESLIE PLAZA JOHNSON

Rasplakavši se u jednom trenu i brišući suze, Sigurni Viver je posegnula za vodom, pride uspevši i da se našali:

– Izvinite, treba mi moja votka…

Govorila je, preneo je „Varajeti„, i o svom iskustvu kao „glumice u godinama“ u Holivudu. A za nekoliko meseci Sigurni će proslaviti 75. rođendan…

– Mislim da su odjednom svi shvatili da i starije glumice mogu da igraju zanimljive ličnosti na velikom platnu. I počeli su da pišu uloge za starije žene. Nismo više ili predmet šale ili nečije svekrve, već smo počele da budemo prave osobe na filmu. A to je zato što veliki deo naše, bioskopske publike i čine stvarni, pravi ljudi. Obično me pitaju zašto glumim jake žene i uvek mi je to pitanje čudno – jer samo glumim žene – a žene jesu jake i ne predaju se. Da li znate zašto? Pa, zato što ne možemo da se predamo. Moramo da uradimo ono što smo naumile!

Sigurni Viver je na gotovo poetičan način pričala i o italijanskoj kinematografiji i priznala da ima „veliki apetit da više snima u toj zemlji“, a još je predložila da se, pored Zlatnog lava, uvede i „mala klauzula koja bi bila deo paketa“. A ona glasi – da dođete u Italiju i radite s italijanskim rediteljem!

Podelila je s novinarima i jednu intimnu stvar – da joj se ćerka nedavno venčala i da je prvi film, koji su zajedno odgledale nakon tog svečanog čina, bio „Razvod na italijanski način“ s Marčelom Mastrojanijem iz 1961, što je, priznala je, bio pomalo čudan izbor tik nakon venčanja…

Objasnila je i zašto se nije, poput mnogih njenih ispisnika i ispisnica, okrenula filmovima o superherojima, dodavši:

– Marvel je sasvim u redu i svako treba da radi šta želi. Ali, moj izbor će uvek biti italijanski film. Nisam dovoljno iskusila sve ono što italijanski film znači i daje nam, i zato autori iz Italije zasučite rukave – slobodna sam!

Bonus video: Meg Rajan u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar