Kadar iz filma "Zora" Dalibora Matanića; Foto: Fest.rs

Predstavljamo vam kompletan vodič za filmove koji su na programu 13. maja, sedmog dana FEST-a, uz naročit osvrt na pojedina ostvarenja po izboru umetničkog direktora i selektora festivala Jugoslava Pantelića.

Zora (Hrvatska, 110′)
Režija: Dalibor Matanić
Uloge: Krešimir Mikić, Tihana Lazović, Boris Isaković

Selekcija: Glavni takmičarski
Mesto: Kombank dvorana
Vreme: 19

Siže: Matijina i Ikina porodica nepovratno je oštećena tragedijom koja im se dogodila, i podeljena oko toga treba li ostati u dolini ili otići, pošto redom odlaze meštani zabrinuti nadirućim političkim ekstremizmom koji ih deli na odabrane i nepoželjne. Dok traje Matijin put od potpunog gubitka vere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Svi oni koji su se nakon „Zvizdana“ nadali pred-Zvizdanu možda neće na prvu loptu dobiti ono što su očekivali. Dobiće jedan teži zadatak koji se duže vari, ali nakon tog varenja glad za umetnošću prestaje na jedan duži period. Matanić nam nudi nešto o čemu mora da se razmišlja; malo se igra sa nama, ali, može mu se. Mislim da nakon ovog filma nikako ne treba da kupite ulaznicu za naredni. „Zora“ je film koji će vas naterati da, pre nego što razmenite iskustva sa onim sa kim ste ga gledali, imate razgovor sami sa sobom, da malo aktivirate tu interpersonalnu komunikaciju i shvatite svu dubinu sjajne priče u koju nas uvodi isti takav reditelj – smatra Jugoslav Pantelić.

Na programu Festa danas su i sledeća ostvarenja:

Centar „Sava“
11 – Gala
Minamata
SAD, V. Britanija / 115′

Režija: Endru Levitas
Uloge: Džoni Dep, Hirojuki Sanada, Bil Naji

Nakon vremena uspeha tokom Drugog svetskog rata, proslavljeni ratni fotograf Vilijam Judžin Smit otuđuje se od svih. Isprva odbija poziv urednika magazina “Life“ da otputuje u Japan 1971. i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta Minamata. Ipak, kada ga pasionirana žena prevodilac pozove da to učini, Judžin prihvata mogućnost da otkrije razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništvo policije i vlasti.
Naoružan samo svojom pouzdanom kamerom protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje lokalne zajednice i napravi takvu fotografiju koja će ovu priču proširiti svetom.

Centar „Sava”
13.30 – Festovih 50
Tristana
Španija, Italija, Francuska / 99′

Režija: Luis Bunjuel
Uloge: Katin Denev, Fernando Rej, Franko Nero

Ubrzo nakon majčine smrti, nevina i mlada žena naći će utočište u domaćinstvu svog sredovečnog aristokratskog staratelja, koji će je podvrgnuti njegovom seksualnom napretku.

Centar „Sava”
16.30 – Gala
Konačni izveštaj (Zárójelentés / Final Report)
Mađarska / 118′

Režija: Ištvan Sabo
Uloge: Klaus Marija Brandauer, Karolj Eperješ, Dorotja Udvaroš

Kardiolog odlazi u penziju. Bez posla se oseća izgubljeno. Vraća se u rodno selo da radi kao lekar opšte prakse. To je početak njegovih iskušenja: suočava se sa sirovom stvarnošću koja ga konačno baca na kolena.

Centar „Sava”
19 – Intro FEST
Ljudski glas (La voz humana / The Human Voice)
Španija / 30′

Režija: Pedro Almodovar
Uloga: Tilda Svinton

Žena posmatra kako prolazi vreme pored kofera bivšeg ljubavnika koji ne dolazi po njih, i nemirnog psa koji ne razume da ga je gospodar napustio. Dva živa bića suočena su sa napuštanjem. Tokom tri dana čekanja, ona samo jednom izađe na ulicu da kupi sekiru i kanister benzina. Prolazi kroz svakakva raspoloženja, od nemoći do očaja i gubitka kontrole. Šminka se, oblači se kao da ide na zabavu, razmišlja da se baci sa balkona, sve dok njen bivši ljubavnik ne nazove telefonom, ali je u nesvesti jer je uzela kombinaciju trinaest tableta i ne može da odgovori na poziv.

Centar „Sava”
19 – Gala
Supernova
Velika Britanija / 93′

Režija: Hari Makvin
Uloge: Kolin Fert, Stenli Tuči

Sem i Tasker su zajedno dvadeset godina i u svom starom kamperu putuju duž Engleske kako bi posetili porodicu, stare prijatelje i omiljena mesta iz svoje prošlosti. Nakon dijagnoze koja menja život, zajedničko provedeno vreme postaje važnije nego ikada, sve dok tajni planovi ne stave na test njihovu ljubav.

Kombank dvorana
9 – FEST 49
Notturno
Italija, Francuska, Nemačka / 100′

Režija: Đanfranko Rozi

Tokom tri godine, film je sniman duž granica Iraka, Kurdistana, Sirije i Libana. Reč je o regiji u kojoj su se tiranija, invazije i terorizam hranili jedni drugima u začaranom krugu, na štetu civilnog stanovništva. Tamo je sve u znaku nasilja i razaranja, ali u prvom planu je čovečanstvo koje se svakodnevno budi iz noći koja deluje beskonačno.

Kombank dvorana
11.30 – Glavni takmičarski
Potencijalni kandidat (Nasipse adayiz / You Know Him)
Turska, Srbija / 103′

Režija: Erčan Kesal
Uloge: Erčan Kesal, Selin Jeninči

Kemal želi da postane gradonačelnik. Priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom. Ali, Kemal tokom večeri odbacuje viziju sebe kao savesnog i predusretljivog doktora sa visokim idealima i suočava se sa istinom da u svakom čoveku počivaju nasilje, zavist i slepa ambicija.

Kombank dvorana
14 – Glavni takmičarski
Tamna bajka (Favolacce / Bad Tales)
Italija, Švajcarska / 98′

Režija: Damjano i Fabio D’Inoćenco
Uloge: Elio Đermano, Barbara Kikjareli, Lino Muzela

Nekada davno, u malom porodičnom predgrađu na periferiji Rima, vesela letnja vrućina kamuflira zagušujuću atmosferu otuđenosti. Iz daljine, porodice deluju normalno, ali to je iluzija: u kućama, dvorištima i baštama tišina prekriva suptilni sadizam očeva, pasivnost majki i ravnodušnost odraslih. Ali tu su očaj i potisnuti bes dece koji će eksplodirati i preseći ovu grotesknu fasadu, sa razarajućim posledicama po čitavu zajednicu.

Kombank dvorana
16.30 – Glavni takmičarski
Deca Sunca (Khorshid / Sun Children)
Iran / 99′

Režija: Madžid Madžidi
Uloge: Ali Nasirian, Džavad Ecati

Dvanaestogodišnji Ali i njegova tri drugara rade male poslove i prave sitne zločine da bi preživeli i podržali svoje porodice. Spletom čudesnih okolnosti, Aliju je povereno da pronađe blago skriveno pod zemljom. Regrutuje svoju bandu ali, pre nego što dobiju pristup tunelu, deca moraju da se upišu u Školu Sunca, dobrotvornu ustanovu koja pokušava da obrazuje decu s ulice i decu radnika, blizu mesta na kojem se nalazi blago.

Dom omladine Beograda
9 – FEST fokus
Iznad vrha (Beyond the Peak)
SAD / 71′

Režija: Aleksandar Jović
Siže: Iznad vrha je duhovni dokumentarac o planinarenju, koji prati Dejvida, čoveka u misiji penjanja na planinu, u znak sećanja na svog nedavno preminulog brata, što postaje samo prvi korak na dubljem putovanju.

Vrlo neobičan dokumentarac u režiji Aleksandra Jovića, Amerikanca srpskog porekla. Film govori o neverovatnoj aktivnosti ljudi koji su uključeni u srpsku crkvu u SAD. Ti njihovi napori da kroz liturgije na skoro pa nepristupačnim predelima Amerike uspostave kontakt sa nebom čini ovaj film nečim što prosto zaslužuje svu pažnju publike i na festivalu ali i van njega. Ja uvek apelujem na urednike filmskih programa naših televizija da gledaju ne filmove nominovane za Oskare (to će ići u bioskope) već upravo ovakve bisere koji bi obradovali publiku tokom naredne godine ispred malih ekrana u čitavoj zemlji – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Dom omladine Beograda
11.30 – FEST fokus
Moje srce kuca kad mu ti kažeš (My Heart Can’t Beat Unless You Tell It To)
SAD / 90′

Režija; Džonatan Kuartas
Uloge: Patrik Fjudžit, Ingrid Sofi Šram, Oven Kembel

Dvajt i njegova sestra Džesi stižu do raskrsnice jer ne znaju šta da rade u vezi sa misterioznom bolešću njihovog brata Tomasa. Sve opasniji zadatak da Tomasa održe u životu posebno je težak za osetljivog Dvajta, ali Džesi neće stati ni pred čim u želji da održi porodicu na okupu.

Dom omladine Beograd
14 – FEST 49
Uzvišenje (High Ground)
Australija / 104′

Režija: Stiven Džonson
Uloge: Sajmon Bejker, Džejkob Džunior Najingul, Karen Pistorijus

U pokušaju da spasi poslednjeg člana svoje porodice mladi Aboridžin udružuje se sa bivšim vojnikom snajperistom Trevisom. Zajedno tragaju za Bajvarom, najopasnijim ratnikom na teritoriji.

Dom omladine Beograd
16.30 – FEST fokus
Prizori iz života džukca (Life of a Mutt)
Srbija / 77′

Režija: Tanja Brzaković
Glasovi: Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović

Kroz sedam prizora film prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima. Kroz sedam likova “lutalica“ koje pratimo u različitim životnim dobima svedočimo njihovoj dostojanstvenoj borbi za opstanak. Na groblju, u napuštenoj fabrici, azilu, na deponiji, mestima punim tuge, naši junaci tragaju za ljubavlju i zajedništvom. Kombinacijom dokumentarnog materijala, animacije i glumačke interpretacije misli naših junaka, upoznajemo živote između razočarenja i nade, sasvim slične našim.

Dom omladine Beograd
19 – FEST fokus
Vodim te sa sobom (Te llevo conmigo / I Carry You With Me)
SAD, Meksiko / 111′

Režija: Hajdi Juing
Uloge: Armando Espitia, Kristijan Vasges, Mišel Rodriges

Kao mladi ambiciozni kuvar u Meksiku, Ivan radi u restoranu, nadajući se da će zaslužiti mesto u kuhinji, dok pomaže majku svog deteta. Jedne noći upoznaje Gerarda, lepog učitelja koji je, za razliku od Ivana, deklarisani homoseksualac. Njihova privlačnost je trenutna. Otkriće njihove romanse, međutim, izaziva sukob i on više ne može da vidi sina. U očaju, Ivan donosi tešku odluku da pređe preko granice kako bi unapredio svoju kulinarsku karijeru, obećavajući sinu i novootkrivenoj ljubavi da će se vratiti.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
11.30 – FEST fokus
Dohvati nebo (Reach for the Sky)
Crna Gora / 84′

Režija: Milutin Darić
Uloge: Milan Kovačević, Petar Božović, Maja Šarenac

Milutinu, čoveku srednjih godina, životna harmonija se ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću i ostane nepokretna. Pošto nesreća nikada ne ide sama, Milutina ne zaobilaze ni socijalne niti društveno-političke turbulencije. Pred njim je težak zadatak: da sačuva porodičnu idilu i da se samo čestitom namerom i uz pomoć srećnih životnih okolnosti pobrine za ono do čega mu je najviše stalo, a to je Magdalena i sreća njihovog sina Jakova.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
14 – Glavni takmičarski
Tereza37
Hrvatska / 100′

Režija: Danilo Šerbedžija
Uloge: Lana Barić, Leon Lučev, Ivana Roščić, Dragan Mićanović

Siže: Tereza ima 37 godina i živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji verovatnoća da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže oseća pritisak okoline, pa započinje da preispituje svoj rutinski brak, što podstakne niz događaja koji će joj promeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Lana Barić briljira, a sjajan je i Dragan Mićanović. Dugo na filmu, pogotovu sa ovih prostora (ima primera u španskoj i sovjetskoj kinematografiji gde sam to osetio) nije prikazano to isparenje učmalosti jedne, inače, prelepe sredine. A ta sredina je takva, pre svega, zahvaljujući jednom depresivnom odnosu glavne junakinje prema stvarnosti koja je drugačija. Danilo Šerbedžija uspeo je da stvori fascinantan prikaz toga.
„Tereza37” je filmski biser aktuelne produkcije naših prostora, po meni sigurno jedan od značajnijih evropskih filmova snimljenih prošle godine. Nadam se da će ovaj film tek biti otkriven na raznim festivalima jer to i te kako zaslužuje – kaže Jugoslav Pantelić.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
16.30 – Gala
Supruga špijuna (Spy no tsuma / Wife Of a Spy)
Japan / 115′

Režija: Kijoši Kurosava
Uloge: Ju Aoi, Ise Takaši, Rjota Bando

Godina je 1940. u Kobeu, noć pred izbijanje Drugog svetskog rata. Lokalni trgovac, Jusaku, oseća da se stvari kreću u uznemirujućem smeru. On ostavlja suprugu Satoko i odlazi u Mandžuriju. Tamo je slučajno svedok varvarskog čina, odlučan da ga iznese na videlo javnosti. U međuvremenu, Satoko dobija poziv od prijatelja iz detinjstva i vojnog policajca Taija. Kaže joj da je umrla žena koju je njen suprug doveo iz Mandžurije. Pocepana od ljubomore, Satoko se suočava sa suprugom. Ali kada otkrije njegove prave namere, čini nezamislivo da osigura njegovu sigurnost i njihovu sreću.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala IMAX
19 – Gala
Minari
SAD / 115′

Režija: Li Ajzak Čang
Uloge: Stiven Jun, Jeri Han, Jun Ja-džang

Korejsko-američka porodica se seli na farmu u Arkanzasu u potrazi za sopstvenim američkim snom. Porodična kuća se potpuno menja dolaskom njihove lukave, neuredne, ali neverovatno ljubazne bake.

 

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
11 – Glavni takmičarski
Noć kraljeva (La nuit des rois / Night of The Kings)
Francuska, Obala Slonovače, Kanada, Senegal / 93′

Režija: Filip Lakot
Uloge: Bakari Kone, Isaka Savadogo

Mladić je poslat u zatvor usred Obale Slonovače, u šumi kojom vladaju zatvorenici. Kako tradicija nalaže, sa izlaskom crvenog meseca, Šef ga je odredio za novog Rimljanina pa mora da ispriča priču ostalim zatvorenicima. Saznavši kakva ga sudbina čeka, on počinje da pripoveda o mističnom životu legendarnog odmetnika zvanog kralj Zama i ne preostaje mu ništa drugo nego da njegova priča potraje do zore.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
13.30 – Gala
Rifkinov festival (Rifkin’s Festival)
Španija, SAD, Italija / 88′

Režija: Vudi Alen
Uloge: Volas Šon, Luj Garel, Džina Geršon, Kristof Valc

Američki bračni par odlazi u San Sebastijan na filmski festival i biva uvučen u čaroliju događaja, lepotu i šarm grada i fantaziju filmova.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
16.30 – FEST fokus
Bez izbora (Majboorim / No Choice)
Iran / 106′

Režija: Reza Dormišijan
Uloge: Fatem Motamed Aria, Negar Javaherijan, Parsa Piruzfar

Tri žene sukobljavaju se kada odlučni advokat preuzme slučaj beskućnice u procesu protiv lekara. Šesnaestogodišnja beskućnica više puta pristaje da bude surogat majka za novac. Advokat za ljudska prava pokušava da je spasi, ali neizbežno se suočava sa poteškoćama.

Sinepleks Galerija Beograd, Sala 3
19 – Glavni takmičarski
Za decu (Kids Run)
Nemačka / 104′

Režija: Barbara Ot
Uloge: Janis Nivener, Lena Tronina, Eline Denst

Siže: Andijev život je stalna borba za njegov dom, njegovo troje dece i ženu koju još uvek voli. Ima samo dve nedelje da joj vrati pozajmljenih 5.000 evra. Kada ostane bez posla, učešće na amaterskom boks turniru čini mu se kao jedino rešenje.

Izuzetan film o borbi oca Andija Jovanovića koga glumi trenutno najveća nemačka zvezda Janis Nivener za svoju porodicu. Iako je ova tema više puta obrađivana na filmu ova priča i ovaj izraz koji nam nude protagonisti filma je nešto na šta treba obratiti pažnju – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar