Foto: Promo

Poznati srpski slikari i fotografi, kao i Hidajet Biščević, ambasador Hrvatske u Srbiji, poklonili su svoje radove za humanitarnu onlajn aukciju od koje će sav prihod biti doniran stanovništvu pogođenom razornim zemljotresom krajem decembra u Hrvatskoj, saopštili su organizatori dobrotvorne akcije.

„Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak – slikari i fotografi za stanovništvo pogođeno zemljotresom u Hrvatskoj“ naziv je humanitarne akcije magazina „Diplomacy&Commerce“, koja prikuplja sredstva od prodaje slika i fotografija istaknutih autora, za ugroženo stanovništvo pogođeno zemljotresom u Hrvatskoj.

Među umetnicima koji su donirali dela su slikari i fotografi Cile Marinković, Biljana Cincarević, Janoš Mesaroš, Jelena Blečić, Dragan Stojkov, Milena Zevu, Milena Lasić, Sever Zolak, Miša Obradović, Marko Krunić i Nebojša Babić, koji pozivaju i druge umetnike da se pridruže i pomognu.

Beogradski mesečnik na engleskom jeziku „Diplomacy&Commerce“ u saradnji sa Hrvatskim poslovnim klubom u Beogradu, ambasadorom Hrvatske u Srbiji Hidajetom Biščevićem, novinarkom Duškom Jovanić i mnogim umetnicima i javnim ličnostima iz Srbije, pokrenuo je ovu humanitarnu akciju, čiji će celokupan prihod biti doniran hrvatskim gradovima koji su pogođeni razornim zemljotresom u decembru.

Onlajn prodaja slika i fotografija srpskih umetnika će trajati do 25. januara, a nakon toga će na prijemu u rezidenciji ambasadora Hrvatske, tokom programa koji će voditi glumac i pevač Frano Lasić, kupci moći da preuzmu kupljene slike i fotografije, i druže se sa umetnicima koji su ih donirali, preciziraju pokretači ove dobtotvorne akcije.

Akciji koja je počela juče pridružio se i ambasador Hrvatske, koji za sebe kaže da je „moler amater“, odnosno u slobodno vreme voli da se bavi slikanjem ili barem u tome pokušava i najčešće poklanja slike na sličnim dobrotvornim aukcijama.

– Posebno sam ponosan na donatorsku aukciju u Tadžikistanu kada je pedesetak mojih slika prodato i prikupljenim novcem sedam dečijih vrtića u glavnom gradu Dušanbe i njegovoj okolini – kazao je Biščević.

Povodom početka akcije „Umetnici za Glinu, Petrinju i Sisak“ ambasador ove zemlje je iskazao posebnu zahvalnost umetnicima iz Srbije na predivnom gestu koji na ovaj način pomažu stanovništvu Hrvatske pogođeno zemljotresom.

Svi eksponati se prodaju prema početnim cenama i mogu se pogledati na sajtu ovog magazina, a zahtev za kupovinu dela može se poslati na mejl adresu [email protected].

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar