Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Što se tiče Milene, Ive, Danijele i svih ostalih devojaka, srce mi se slomilo. Potpuno se saosećam sa njima. A istovremeno imam nadu, priča za Nova.rs iz Njujorka naša poznata glumica Snežana Bogdanović povodom privođenja učitelja glume Miroslava Mike Aleksića nakon optužbi da je silovao polaznice svoje škole.

– Mislim da bi ovo mogao da bude istorijski momenat, velika mogućnost za veliku promenu – smatra Snežana i dodaje:

To što su one uradile je takav podvig, hrabrost, lekcija i opomena čitavom našem društvu kome su istovremeno dale šansu da konačno sagleda ove probleme i pokrene ozbiljne promene koje će se reflektovati u našim zakonima i našoj praksi. Vreme je da se čuje i osnaži pozicija žene. Nadam se da će ovo ohrabriti sve druge devojčice, devojke i žene da upere prstom na onog ko ih zlostavlja verbalno, emotivno, mentalno ili fizički i to samo zato što misli da mu se može. Dosta je više.

Snežana Bogdanović ukazuje da rad sa studentima, a naročito sa decom ne može i ne sme da se odvija iza zatvorenih, u ovom slučaju blindiranih vrata.

– Pedagoški rad, program a takođe ličnost i kredibilitet predavača mora da bude transparentan, odobren, ocenjen i procenjen od stručnih lica, bordova… Mora da bude nadziran. Bez obzira da li se radi o privatnoj ili državnoj školi. Ovo je veliki i tragičan propust našeg društva – ističe naša sagovornica.

Ona napominje da su, nažalost, u našoj tradicionalnoj kulturi patrijarhata, agresija i mačizam kategorije koje se uglavnom tolerišu i dolaze od onih koji imaju moć, poziciju, zaleđinu ili su fizički jači.

– Devojke koje su danas ustale protiv nasilja, ustale su za sve nas. Naše društvo je degradiralo u odnosu na položaj žene u socijalizmu. Potpuna prevlast nove turbo kapitalističke kulture je učinila da vrednost žene percepiramo samo kroz njen degutantno erotizovan fizički izgled. Žene se plaše da se nasilju suprotstave, čak i kad lično nisu ugrožene nerado to čine zbog toksičnog odnosa okoline prema žrtvi koja se usudi da progovori. Mnoge se ustežu i da ih neko ne bi nazvao feministkinjama. To su neke zastarele predrasude, jer nema ništa u feminizmu što radi protiv ijedne žene ili muškarca. To je stav i borba za našu jednakost, slobodu izbora i jednak tretman na svim društvenim nivoima.

Snežana Bogdanović, koja godinama živi i radu u Njujorku, kaže da svuda postoje problemi i propusti, pa tako i u američkom školskom sistemu:

– Nezahvalno je porediti, i čini se da su stvari ovde bolje, jer se dosta o svemu otvoreno govori i uporno se radi na promenama. Postoji svest o problemima, i generalno neprihvatanje svakog ponašanja koje je nasilno ili ugrožava dostojanstvo i slobodu drugog. A opet u praksi nije uvek tako. U školama je sve uglavnom transparentno, i ponekad su roditelji isuviše uključeni, mogu da učestvuju u svemu što se dešava do te mere da u privatnim školama mogu da smene i profesore ako im nisu po volji. To je druga krajnost. Čini mi se da je mnogo teže da se ovakav zločin provuče, naroćito tamo gde su deca, ali nažalost još uvek se dešava.

Podseća da je pre par godina u najvišem vrhu američkog sporta, u olimpijskoj gimnastici, otkriveno seksualno zloupotebljavanje devojčica, uvijeno u terapeutski deo treninga. Odjek u javnosti je, veli, bio strašan, kao i presude:

– Tema odnosa muškarca prema ženi je ovde već godinama jedna od najvažnijih. Pitanja jednakosti, poštovanja i uvažavanja žene su goruća pitanja u svim strukturama Ono što se dešavalo i dešava na američkim koledžima, u kampusima, među studentima je bio veliki šok i šamar svima. Prijavljen je ogroman broj silovanja, i to je pokrenulo istragu o nasilju. Kasnije slede događaji u Holivudu i nastaje pokret „me too” kao i istraživanje nasilja na radnom mestu. Vreme je bilo da se ustanovi šta je prihvatljivo, a šta nije, dokle neko može sebi da dozvoli da se približi, “udvara” ako mu se ne komunicira. Na tome se jako radi naročito u posebno aktivnim grupama i udruženjima. Ovde postoje “Hot lines” čiji je telefonski broj aktivan 24/7 za prijavu nasilja svake vrste u svakoj školi, bilo da ste devojčica ili dečak. Deca čak mogu da prijave roditelje ako ih fizički kažnjavaju…

Snežana Bogdanović ovih dana u Beogradu, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Snežana je još jedna javna ličnost koja je reagovala na „slučaj Aleksić“ koji potresa srpsku javnost, a uzburkao je duhove i u regionu posle ispovesti mlade glumice Milene Radulović u kojoj je otkrila da ju je učitelj glume Miroslav Mika Aleksić silovao kao maloletnicu.

Aleksić je priveden a na saslušanju je negirao krivicu. Određen mu je pritvor a sumnjiči se za osam silovanja i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje počinjenih u periodu od 2008. do 2020. godine.

Milena Radulović je juče dala iskaz u Višem javnom tužilaštvu, a danas je saslušana glumica Iva Ilinčić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare