Milica Vuckovic
Milica Vučković Foto:kunst.weekly

"Smrtni ishod atletskih povreda" je mudro, talentovano, crnohumorno, analitički detaljno, hrabro i duhovito ispričana priča, reči su reditelja Nikole Zavišića o novom romanu Milice Vučković koji je ovog meseca objavila Izdavačka kuća Booka.

Proza Milice Vučković je britka, oštra, brza, poetična, ali nikako i patetična, i ne pruža laku katarzu srećnih krajeva, ističe se u saopštenju izdavača.

Njena knjiga „Smrtni ishod atletskih povreda“ govori o patološkim emotivnim vezama, autorka rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije, njihovu suptilnost i postepenu gradaciju. Svoju junakinju, snažnu i nezavisnu ženu, potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i ćute ili da veruju da ljubav mora i treba da boli.

Milica Vuckovic
„Smrtni ishod atletskih povreda“, Milica Vučković. Foto:Promo/Booka

Pisac Božo Koprivica ovo delo naziva „knjigom teskobe i ljubavi“ i „romanom apsolutne iskrenosti“, a spisateljica Lana Bastašić ističe da Vučković „vješto rekonstruiše obrazac poetizovane ’velike ljubavi’ kojoj smo odmalena učene, a potom ga jednako vješto objelodanjuje kao košmar bezizlazne toksične igre“.

Vučković je za svoj roman rekla da možda „može da pomogne i pruži sagovornika ljudima koji se u takvim odnosima nalaze, jer je značajno da o svojim traumama mogu s nekim da pričaju, da znaju da nisu sami i jedini koji to proživljavaju“, naglasio je izdavač Booka.

Milica Vuckovic
Milica Vučković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Milica Vučković rođena je 1989. godine u Beogradu. Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je doktorirala 2021. Članica je umetničkog udruženja ULUPUDS, od 2014. godine sa statusom samostalnog umetnika, i ima iza sebe više od deset samostalnih slikarskih izložbi.

Prvu knjigu, zbirku kratkih priča „Roj“, objavila je 2014. Za priču „Jedu ljudi i bez nogu“ dobila je 2017. prvu nagradu na konkursu „Biber“. Svoj prvi roman „Boldvin“ objavila je 2018. i s njim je uvrštena u najuži izbor za književne nagrade „Vital“ i „Biljana Jovanović“. Piše i prozu i poeziju, a pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa kao što su „Fantom slobode“, pančevački „Rukopisi“, „Povelja“, „Sent“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar