Božo Koprivica Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Glupo je sad i reći, ali je istina da su oni sve ovo pospešili, to je njihovih ruku delo. Kao što sada prave farsu od ovog Belivuka koji je njihovo čedo i igraju neke ružne igre. Super ti je poenta filma i hvala ti, stvarno.

Ovim rečima obratio se pisac Božo Koprivica reditelju Filipu Čoloviću, nakon specijalne projekcije njegovog dokumentarnog filma „Potreba za mržnjom“ u Dvorani kulturnog centra u Beogradu.

Čolović su ovom ostvarenju uhvatio u koštac sa bolnom temom, tragičnom pogibijom svog brata Fedora Frimermana, koji je svirepo ubijen 2013. tako što ga je obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti.

U razgovoru sa publikom nakon prikazivanja filma, koji kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu, Božo Koprivica je o ostvarenju „Potreba za mržnjom“ rekao:

– Vidi se da si Fasbinderov učenik, iskontrolisao si melodramu i svoju užasnu ranu, tako da ona nije prešla granicu i otišla u patetiku a to je veliko majstorstvo u ovakvom filmu. Doveo si ljude da pred kamerama najnormalnije pričaju bez straha, to je vrhunsko umeće. Vesela muzika na tragične teme, Fasbinderov fazon, to je odličan izbor. Boli taj ožiljak i boleće te do kraja života, ali jeste hrabrost da se ti lično suočiš sa tim zato što si morao da ideš tim tragom. Veliku hrabrost si pokazao što si izvrgao ruglu, kao što je to Majkl Mur uradio s ovim političarima, glupo ih je i pominjati. Glupo je sad i reći, ali je istina da su oni sve ovo pospešili, to je njihovih ruku delo. Kao što sada prave farsu od ovog Belivuka koji je njihovo čedo i igraju neke ružne igre. Super ti je poenta filma i hvala ti, stvarno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare