Vil Smit, Roman Polanski, Harvi Vajnstin i Bil Kozbi
Vil Smit, Roman Polanski, Harvi Vajnstin i Bil Kozbi Foto: EPA-EFE/Peter Foley/JUSTIN LANE/EPA/IAN LANGSDON/TRACIE VAN AUKEN

Glumcu Vilu Smitu zabranjeno je da se narednih deset godina pojavljuje na dodeli Oskara, kao i na svim drugim događajima u organizaciji Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, s tim što za razliku od nekih svojih kolega nije izbačen iz članstva, niti mu je oduzeta zlatna statueta.

Glumcu Vilu Smitu zabranjeno je da jednu deceniju dolazi na najvažniju filmsku ceremoniju u Americi, ali i svetu, jer je na 94. dodeli Oskara nasred bine ošamario Krisa Rika.

Ovakvu odluku doneo je noćas Odbor američke Akademije za film, pojasnivši da je glumac svojim „neprihvatljivim i štetnim ponašanjem ukaljao 94. dodelu Oskara“.

„Umesto da Oskar bude proslava brojnih pojedinaca u filmskoj zajednici koji su uradili neverovatan posao u prethodnoj godini, ostao je u senci užasnog ponašanja glumca na sceni“, dodaje se u saopštenju Akademije.

Ne samo što mu je narednih deset godina zabranjen dolazak na ceremoniju dodele Oskara, već i na sve druge događaje u organizaciji Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, prenosi BBC.

Akademija ovakvom odlukom želi da zaštiti sve glumce i goste ceremonije ubuduće, ali i da povrati poverenje javnosti u ovu instituciju.

Podsetimo, Smit je tokom ovogodišnje ceremonije dodele najvećih filmskih nagrada ošamario Krisa Roka, jer je smatrao da je šala komičara upućena njegovoj supruzi Džejdi Pinket Smit bila neumesna. Iako je napravio skandal na ceremoniji, ovenčan je pred kraj dodele svojim prvim Oskarom u karijeri za najbolju mušku ulogu u filmu „Kralj Ričard“.

I sami članovi Američke akademije priznali su da su se poneli nedoraslo situaciji na 94. dodeli Oskara. Bili su, kako su precizirali, nespremni za neočekivanu situaciju, zbog čega su se izvinili javnosti, ali su se i zahvalili Krisu Roku što je uspeo da ostane pribran tokom incidenta.

Prošle nedelje Smit je, podsetimo, podneo ostavku na članstvo u Američkoj akademiji filmskih umetnosti i nauka, nakon što je na 94. dodeli Oskara napravio skandal ošamarivši Krisa Roka.

– Moje ponašanje na 94. dodeli nagrada Američke akademije bilo je šokantno, bolno i bez opravdanja. Izdao sam poverenje Akademije. Uskratio sam ostalim dobitnicima i nominovanima šansu da dostojno proslave svoj rad, ali i drugima da slave njihova dostignuća. Lista onih koje sam povredio svojim činom je poduža, i uključuje Krisa, njegovu porodicu, mnoge moje prijatelje i voljene, publiku i brojne gledaoce širom sveta. Zato podnosim ostavku na članstvo u Akademiji i prihvatiću sve dalje posledice zbog svog ponašanja – saopštio je tada Vil Smit, preduhitrivši svojom ostavkom izbacivanje iz članstva Akademije.

Iako je Američka akademija trebalo da se sastane 18. aprila, ipak su to učinili deset dana ranije, ponukani Smitovom ostavkom. Kroz dugovečnu istoriju Američke akademije, tek je nekolicina ličnosti iz sveta kinematografije ili izbačena iz ove institucije ili podnela ostavku. Producent Harvi Vajnstin, koji trenutno služi zatvorsku kaznu, izbačen je iz Akademije zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Iz istog razloga Akademija se „zahvalila na saradnji“ glumcu Bilu Kozbiju, reditelju Romanu Polanskom, kao i snimatelju Adamu Kimelu.

Bilo je to 2018. godine, kada je Američka akademija isključivanje glumca Bila Kozbija i reditelja Romana Polanskog iz svog članstva obrazložila time da su prekršili Standarde ponašanja organizacije. Baš te godine Kozbi je osuđen za seksualno zlostavljanje i smešten iza rešetaka.

Roman Polanski, koji je još uvek na poternici SAD, priznao je silovanje maloletnice, počinjeno 1977. godine. Priznao je da je drogirao i silovao 13-godišnjakinju Samantu Gejmer. Nakon što je uhapšen i bio četrdesetak dana u psihijatrijskoj ustanovi, dok je čekao ishod suđenja, sineasta je pobegao iz SAD i od 1978. godine nije kročio na tle Amerike. Uhapšen je u svom domu u Švajcarskoj 2009. i odslužio desetomesečni kućni pritvor.

Akademija je iz članstva, zbog brojnih optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i presude na 23 godina zatvorske kazne, 2017. isključila i holivudskog mogula i producenta Harvija Vajnstina.

A glumac Karmejn Karidi, koji je preminuo pre dve godine, bio je prva osoba ikad koja je izbačena iz Američke akademije. Desilo se to 2004. godine jer su članovi Akademije ustanovili da internetom ilegalno kruže kopije filma „Samo ne ti“ (u kojem igraju Džek Nikolson i Dajana Kiton) date glumcu, kao članu Akademije s pravom glasa. I tako je glumac, najpoznatiji po ulogama u drugom i trećem nastavku Kopolinog „Kuma“, postao prva ličnost ikad koja je izbačena iz članstva prestižne institucije.

I dok je Vil Smit nije izbačen iz Akademije, niti mu je oduzet Oskar, što su neki spekulisali da će se desiti, glumac narednih deset godina neće moći da glasa. Incident na dodeli Oskara već ga košta na profesionalnom planu, s obzirom da su projekti koje trebalo da radi za Netfliks i Soni, za sada bar, stavljeni ad akta.

Bonus video: Vil Smit udara Krisa Roka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar