Vil Smit me je upravo je*eno odvalio. Baš lepo, ovim rečima reagovao je glumac Kris Rok na udarac koji je u glavu primio od svog kolege Vila Smita zato što je napravio neumesnu šalu na račun njegove supruge Džejde Pinket Smit.

Jedan nasilni momenat zasenio je čitavu dodelu Oskara. Umesto da 94. ceremonija ostane zabeležena kao ona koja je ispisala stranice istorije time što je tek treća žena u u gotovo sto godina osvojila Oskara za najbolju režiju, ili zbog toga što je jedan nezavisni film CODA osvojio nagradu za najbolji film, ili time što je tek prva glumica afro-latinskog porekla ovenčana priznanjem za najbolju žensku sporednu rolu – Arijana Deboze, odnosno zbog toga što je Troj Kotsur postao prvi glumac oštećenog sluha još od 1987. koji je postao laureat Američke akademije, ostaće upamćena zbog jednog šamara.

Glumac Vil Smit, koji je dobio prvog Oskara u karijeri za ulogu u filmu „Kralj Ričard“ toliko je bio uvređen nečim što je trebalo da bude šala da je lupio šamar kolegi Krisu Roku. Kako je tačno došlo do toga?

Kada je Kris Rok predstavljao laureata za najbolji dokumentarni film, obratio se supruzi Vila Smita, koja je sedela kraj njega u Dolbi teatru, Džejdi Pinket Smit:

Džejda, volim te, jedva čekam da vidim „GI Jane 2“ – aludirajući na njenu obrijanu glavu zbog najnovije uloge. I dok je glumica prevrnula očima na Rokove reči, s obzirom da je u javnosti pričala da boluje od alopecije, koja izaziva gubitak kose, njen suprug Smit se najpre smejao. Međutim, samo koji trenutak kasnije Smit je ušetao na pozornicu, klepio po faci Roka, i odšetao sa zajedljivim osmehom na licu. Rok je na to reagovao rečima:

– Vil Smit me je upravo je*eno odvalio. Baš lepo…

Smitu to nije bilo dovoljno, pa je iz publike nastavio da glasno dobacuje:

– Nemoj da uzimaš u usta ime moje žene!

Uprkos nasilnom ponašanju, nešto kasnije ponovo je izašao na pozornicu, ovoga puta da bi pokupio svog prvog Oskara za ulogu u „Kralju Ričardu“, istinitoj priči o ocu teniskih zvezdi Venus i Serene Vilijams. I simbolično se osvrnuo na ono što je uradio:

Ričard Vilijams koga igram bio je nezaustavljivi branilac svoje porodice…. Pozvan sam u životu da branim svoje ljude… Želim da se izvinim Akademiji, kolegama – rekao je plačući. Posle je dodao da „umetnost imitira život“, zaključivši:

– Ljubav će vas naterati da uradite lude stvari!

Ovaj potez Vila Smita, koliko god da je zasmejao mnoge, i postao predmet internet memova, već su se javile silne osude ovakvog nasilničkog ponašanja.

– Nasilje nije okej – napisala je glumica Sofija Buš na Tviteru, dok je njena starija koleginica Mija Farou ovaj potez protumačila „kao šalu“.

Reditelj Rob Rajner osudio je ponašanje Vila Smita, kao i sama Američka akademija koja je saopštila da „ne podržava nasilje u bilo kakvom obliku“.

Bonus video: Karl Malden, naš jedini dobitnik Oskara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar