Vil Smit Will Smith
Vil Smit Foto:ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Američki glumac Vil Smit podneo je ostavku na članstvo u Američkoj akademiji filmskih umetnosti i nauka, nakon što je na 94. dodeli Oskara napravio skandal ošamarivši Krisa Roka.

– Moje ponašanje na 94. dodeli nagrada Američke akademije bilo je šokantno, bolno i bez opravdanja – saopštio je Vil Smit, dodavši kako je „izdao poverenje Akademije“.

Nakon Smitovog saopštenja oglasila se Akademija, s porukom da prihvata glumčevu ostavku zbog incidenta na dodeli Oskara u Dolbi teatru prošle nedelje:

– Nastavićemo sa disciplinskim postupkom protiv gospodina Smita, jer je prekršio Kodeks ponašanja Akademije – izjavio je predsednik ovog tela Dejvid Rubin, dodavši da će naredni sastanak članova Američke akademije biti održan 18. aprila.

– Izdao sam poverenje Akademije. Uskratio sam ostalim dobitnicima i nominovanima šansu da dostojno proslave svoj rad, ali i drugima da slave njihova dostignuća. Lista onih koje sam povredio svojim činom je poduža, i uključuje Krisa, njegovu porodicu, mnoge moje prijatelje i voljene, publiku i brojne gledaoce širom sveta. Zato podnosim ostavku na članstvo u Akademiji i prihvatiću sve dalje posledice zbog svog ponašanja – naveo je, kako prenosi „Gardijan„, Vil Smit.

Ostavkom je, na neki način, Smit preduhitrio Akademiju i zvanični disciplinski postupak protiv njega. Članovi Akademije sastali su se pre tri dana i dogovorili da pokrenu postupak protiv glumca. Time što je podneo ostavku na članstvo Vil Smit automatski gubi mogućnost glasanja, ali i silne druge koristi koje svojim članovima donosi ova prestižna organizacija.

Vil Smit udara šamar Krisu Roku AP Photo/Chris Pizzello

Podsetimo, Vil Smit je šokirao Holivud, ali i čitav svet kada je usred ceremonije dodele nagrada Američke akademije izašao na binu i pesnicom udario Krisa Roka u lice. Učinio je to zbog toga što je Rokovu šalu, na račun njegove supruge Džejde Pinket Smit, smatrao nepristojnom. Naime, pre nego što je Rok predstavio laureata za najbolji dokumentarni film, obratio se Džejdi Pinket Smit, koja je sa suprugom sedela u publici:

– Džejda, volim te, jedva čekam da vidim „GI Jane 2“ – aludirajući time na njenu obrijanu glavu zbog najnovije uloge. Glumica je samo prevrnula očima na Rokove reči, s obzirom da je poznato da boluje od alopecije, koja izaziva gubitak kose. Nekoliko trenutaka kasnije Vil Smit je ušetao na pozornicu, udario po faci Roka, i povukao se sa scene uz zajedljivi osmeh na licu.

Rok je na to reagovao rečima:

– Vil Smit me je upravo je*eno odvalio. Baš lepo…

Smitu to nije bilo dovoljno, pa je iz publike nastavio da glasno dobacuje:

– Nemoj da uzimaš u usta ime moje žene! Nemoj da uzimaš u usta ime moje žene!

U sali Dolbi teatra svi su bili zgroženi, ali uprkos nasilnom ponašanju, Smit je pred kraj ceremonije ponovo izašao na pozornicu, ali da bi pokupio svog prvog Oskara u karijeri. Ovenčan je zlatnom statuetom za ulogu Ričarda Vilijamsa u filmu „Kralj Ričard“, inače istinitoj priči o ocu teniskih zvezdi Venus i Serene Vilijams.

Vil Smit Will Smith
Vil Smit govori na dodeli Oskara Foto:Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

U govoru je pokušao da odbrani svoj nasilni čin ovim rečima:

– Ričard Vilijams, koga igram, bio je nezaustavljivi branilac svoje porodice. Pozvan sam u životu da branim svoje ljude, a ljubav vas ponekad tera da činite lude stvari…

Bonus video: Udarac Vila Smita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar