Sava Šumanović Foto: Wikipedia, Narodni muzej

Čuvena slika “Berba” Save Šumanovića biće izložena u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu od 16. do 26. novembra, povodom obeležavanja značajnog jubileja - 100 godina od njenog nastanka.

Nakon kompleksnog procesa konzervacije i restauracije koji je trajao više godina, posetioci će imati priliku da vide prvo monumentalno delo velikog srpskog slikara u njegovom originalnom sjaju.

Sava Šumanović Foto: Wikipedia

Za sve one koji bi želeli da saznaju više o slici „Berba“ i Savi Šumanoviću, Narodni muzej je organizovao i predavanje iz ateljea za konzervaciju i restauraciju.

Svi restauratori koji su realizovali navedeni poduhvat 18. novembra će govoriti o čitavom postupku i izazovima sa kojima su se susreli.

Slika „Berba“ Save Šumanovića nastala je tokom njegovog prvog boravka u Parizu (jesen 1920. – leto 1921), što je bila jedna od stvaralački najplodnijih godina umetnika.

Na osnovama ove figuralne ikonografije, varijacija vinograda i berbi, tema „branje grožđa“ poslednjih godina života će postati omiljeni žanr motiv kome će se Šumanović stalno vraćati.

Slika predstavlja sintezu i jedinstvenu modifikaciju različitih iskustava stečenih u Parizu, od uticaja Pola Sezana, preko elemenata sintetičkog kubizma kod Pabla Pikasa, do jedne potpuno drugačije kompozicione šeme na tradiciji i klasicizmu Pusena i Engra.

Time je Šumanović označio početak svoje nove, neoklasicističke faze.

Jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih slikara 20. veka Sava Šumanović (1896-1942) bio je veoma produktivan, jer je za života u svom opusu ostavio čak 800 slika, 400 crteža i skica.

Sava Šumanović, Berba Foto: Narodni muzej

Rođen je u Vinkovcima, a život je izgubio u Sremskoj Mitrovici.

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 1942. godine, Šumanovića su zajedno sa još 150 Srba iz Šida, uhapsile ustaše i odvele u Sremsku Mitrovicu.

Svi oni su posle mučenja streljani 30. avgusta, posle čega su sahranjeni u zajedničku masovnu grobnicu.

Ustanovljena je slikarska nagrada „Sava Šumanović“, a povodom 125 godina od rođenja, ove godine je objavljena poštanska marka sa njegovim likom.

Bonus video: Kome treba još jedna književna nagrada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar