Izložba Jana Fabra u Narodnom muzeju/Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Video vođenje kroz izložbu Jana Fabra Narodnog muzeja u Beogradu je za samo jedan dan na Instagramu imalo više od 4.000 pregleda, a svim digitalnim sadržajima nacionalnog muzeja putem društvenih mreža pristupilo je do sada ukupno 92.000 ljudi.

Kustos Narodnog muzeja Lidija Ham za portal Nova.rs kaže da u ovom vanrednom stanju potreba ljudi za kulturnim sadržajima ne prestaje i da su ustanove kulture okrenute internetu i upotpunjavnju baza digitalnih sadržaja.

“Sajt Narodnog muzeja uz društvene mreže je sada noseći medij za komunikaciju sa posetiocima i odmah po zatvaranju muzeja postavili smo virtuelnu turu kroz izložbu Ivana Meštrovića, koju je tokom prva dva-tri dana videlo oko 3.000 ljudi, a i neke škole je koriste u edukativne svrhe”, rekla je Ham.

Ona je dodala da je odmah po uspostavljanju vanrednog stanja snimljeno vođenje kroz izložbu “Praznik malih prijatelja” Jana Fabra koju su morali posle nepunih mesec dana da zatvore i to video vođenje je jedini način na koji se ona može videti.

Snimljeno je i predavanje profesora Miška Šuvakovića, jedino koje je održano iz serije predavanja planiranih tokom trajanja Fabrove izložbe.

Ham je rekla da planiraju u narednim sedmicama da digitalnu bazu dopune sadržajima za decu s obzirom da Narodni muzej u svojoj redovnoj delatnosti ima programe namenjene najmlađima.

“Poklanjamo veliku pažnju deci i mladima i organizujemo, specijalno za njih osmišljene, radionice, a sada su u pripremi jednostavnije forme video radionica koje će biti dostupne putem interneta. Imaćemo bojanke, kvizove i sadržaje osmišljene u skladu sa različitim uzrastom kao što su i bile radionice u samom muzeju”, pojasnila je Ham.

Ivan Meštrović, Vidovdanski hram Foto: Video/Nova.rs

Video vođenje kroz Meštrovićevu izložbu je postavljeno 15. marta, a od 17. marta je nastavljeno dopunjavanje vođenjima kroz druge postavke Narodnog muzeja, što će se činiti i u narednom periodu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram