Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Skup podrške umetničkoj grupi "Momci", čije radove je pocepala grupa huligana kada je upala na izložbu "Novo doba" u galeriji Stara kapetanija i bacili suzavac, najavljen je za sutra u "pet do 12" ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu.

Vreme održavanja ovog skupa, nakon poslednjih reakcija Ministarstva kulture na upad huligana na izložbu „Novo doba“, simbolično govori o stanju stvari, ali i temi ovog mirnog okupljanja, nakon čega će se u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ ili ispred održati tribina o stanju umetničkih sloboda i rastućem nasilju nad neistomišljenicima, najavili su organizatori iz Udruženje likovnih umetnika Srbije.

Najavljeni skup podrške nova je reakcija ULUS-a na poslednje poteze Ministarstva kulture. Pre dva dana resorno ministarstvo, reagujući na upad huligana na izložbu „Novo doba“ u zemunskoj Staroj kapetaniji, osudilo je fizičko nasilje, ali je ujedno ocenilo i da „skaredni i nemoralni sadržaji, zaogrnuti plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izazivaju negativne reakcije“. ULUS i Asocijacija Nezavisna kulturna scena (ANKSS) juče su pomenuto oglašavanje Ministarstva nazvali „najsramotnijim saopštenjem u istoriji te institucije„, podestivši da su tako samo ohrabrili huligane da određuju šta je umetnost.

Ministarstvo se nakon toga oglasilo novim saopštenjem, uz komentar da je reakcija ULUS, ANKSS i SULUV „najobičnija ideologizovana paškvila“.

Nakon saopštenja iz Ministarstva, u kome se konstatuje i da izložba u Staroj kapetaniji nije ni smela da bude otvorena, jer pripada „podzemlju ljudskog duha“, dramski pisac Nebojša Romčević pozvao je na reakciju svih udruženja, jer će, ako ona izostane, „dan kada počne fizičko uništenje dela i samih umetnika biti nešto što smo zaslužili“. Reditelj Goran Marković saopštenje Ministarstva nazvao je „srcem tame“.

Podsetimo, na otvaranje izložbe strip grupe „Momci“ 13. oktobra u Staroj kapetaniji upala je grupa od petnaestak vandala, koji su najpre bacili suzavac, a onda i počeli da cepaju artefakte sa postavke.
Ovaj upad, između ostalih, najoštrije su osudili i članovi Srpskog književnog društva, ističući da je „bilo kakav čin ugrožavanja bezbednosti umetnika ozbiljno narušavanje ljudskih prava i sloboda“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare