Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Bilo kakav čin ugrožavanja bezbednosti umetnika ozbiljno je narušavanje ljudskih prava i sloboda, saopšteno je iz Srpskog književnog društva uz najoštriju osudu upada huligana i cepanja radova na izložbi u zemunskoj Staroj kapetaniji, kao i pretnji ekipi predstave "Srebrenica. Kada mi ubijeni ustanemo”.

„Srpsko književno društvo najodlučnije i najoštrije osuđuje nedavno brutalno uništavanje artefakata na izložbi stripova u Staroj kapetaniji čemu su prethodile pretnje i zastrašivanja, kao i napade i pretnje upućene Zlatku Pakoviću povodom njegove pozorišne predstave ‘Srebrenica. Кada mi ubijeni ustanemo’. Svako ograničavanje umetničkih sloboda je nedopustivo, a svoje ideološko neslaganje ili estetsko nedopadanje pojedinci i grupe mogu izraziti na nebrojeno nenasilnih načina. Bilo kakav čin ugrožavanja bezbednosti umetnika, ozbiljno je narušavanje ljudskih prava i sloboda. Borimo se protiv selektivne pravde i slobode za nasilnike, a za vrednosti apsolutne i neograničene umetničke slobode izražavanja, saopšteno je iz SKD.

Na otvaranje izložbe „Novo doba“ u Staroj kapetaniji 13. oktobra upala je grupa od oko 15 vandala, bacili su suzavac i pocepali izložene radove. Upadu su prethodile negativne reakcije na društvenim mrežama, umetnici koji su izložili radove nazivani su satanistima, a potom su usledile i pretnje smrću.

Nakon upada na izložbu, saopštenjem se oglasilo i Ministarstvo kulture, koje su u Udruženju likovnih umetnika Srbije i članovi Nezavisne kulturne scene Srbije ocenili „najsramotnijim u istoriji te institucije“.

Autor predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ Zlatko Paković i glumci su, od kako je izveden ovoj komad 24. septembra u Beogradu, postali meta žestokih uvreda, napada i ozbiljnih pretnji. Producenti predstave zatražili su od nadležnih organa da reaguju i pozvali su javnost, pozorišne i druge ustanove da osude ovakve reakcije.

Saopštenjem se nakon toga oglasilo i Udruženje dramskih umetnika Srbije, ističući da „glumci nisu narodni neprijatelji i društvo ne bi smelo da dozvoli da se ponovi 1945. godina, kada su oni hapšeni, proganjani i streljani“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar