Nebojša Romčević/ Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Nakon što sam pročitao saopštenje Ministarstva kulture nisam mogao a da se ne setim identičnih obrazloženja, koje su nacističke propagandne kulturne institucije, odnosno kulturbildovi saopštavali povodom tzv. "jevrejske umetnosti“ kao pervertne, dekadentne, degenerisane i gde se fizičko uništenje umetničkih dela pravda njegovom sadržinom, kaže za Nova.rs dramski pisac Nebojša Romčević komentarišući skandaloznu reakciju Ministarstva kulture povodom upada huligana na izložbu u okviru festivala "Novo doba" u Staroj kapetaniji. U saopštenju se navodi "da postavka sa pravom izaziva negativne reakcije, s obzirom da neka umetnička dela predstavljaju devijaciju svesti“.

Romčević konstatuje da bi to značilo da Ministarstvo kulture ima vrlo jasnu ideju o tome šta umetnost, ali i na koji način mora da saopštava, da ne bi bila uništena.

Ministar Vladan Vukosavljević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Ministarstvo kulture na ovaj način pokazuje ponovo čitavu ideološku matricu ove vlasti, koja je potpuno nesvesna trenutka u kom živi, a svesna je isključivo sopstvene ograničene i primitivne mašte. Ovo je, što bi se reklo, novo dno na koje smo pali i ne bi me čudilo da umetnička udruženja opet ne reaguju.

Ali, ovo je put, kao što smo puno puta u istoriji videli, koji vodi od uništenja dela do uništenja umetnika. Ovo je jeziva, zastrašujuća poruka i poziv svima koji imaju nešto protiv umetničkih dela da se obračunaju sa tim delima i sa umetnicima. Ako na ovo ne reaguju sva udruženja, onda onaj dan kada počne fizičko uništenje dela i samih umetnika će biti nešto što smo zaslužili – zaključuje Neboja Romčević.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je u saopštenju da, iako osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“, zaključivši da izložba u Staroj kapetaniji nije ni smela da bude otvorena, jer pripada „podzemlju ljudskog duha“.

Posledice huliganskog pira u Staroj kapetaniji, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Na saopštenje Ministarstva kulture jutros su reagovali Asocijacija nezavisna scena i Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS ocenivši da se niti jedno ministarstvo, još od Minhena 1937. godine, nije usudilo da govori o degenerisanoj umetnosti. Ova dva udruženja ističu da ministarstvo, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, hrabri huligane da „batinama dele pravdu“ u kulturnim institucijama, uz poruku na kraju:“Sram vas bilo“!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare