Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije - ULUS ocenili su danas da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 15. oktobra objavilo "najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije" i da nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije se usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti".

„Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti“, ili „izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena“, citirala su ova dva udruženja delove iz saopštenja Ministarstva kulture i informisanja.

Takvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima, navodi se u reagovanju dve organizacije.

Nije da crtež „Kenjkavac“ nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba „Kapija – i kad boli, istina je lijek“ nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi, poručuju ANKSS i ULUS.

Nije da predstava „Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo“ nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi. Sram vas bilo, poručuje se u zajedničkom saopštenju.

Ministarstvo kulture juče je osudilo nasilje, ali i „skaredne sadržaje“ izložbe u Zemunu. Ministarstvo je saopštilo da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, ali i ocenilo da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

U saopštenju se navodi da napad nije smeo da se dogodi, ali da ni izložba „sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena“.

Beogradska policija uhapsila je šest osoba, za koje se sumnja da su pre nekoliko dana upale na izložbu u Staroj Kapetaniji u Zemunu i uništile izložene radove.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare