Foto:Promo/New Media Team

Tribina na temu Storyboard - grafički vizuelizovana "Priča" buduće ekranizacije određenog scenarija, u okviru šireg projekta autorke Marije Ristić, istoričarke umetnosti održana je u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, a otvorena je i izložba "Storyboard", koja će u Srećnoj galeriji SKC-u biti otvorena do 4. decembra, saopštili su organizatori.

Projekat „Storyboard“, koji je edukativnog karaktera, sastoji se od video-prezentacije izabranih radova stranih i domaćih autora, zastupljenih u filmovima, animiranim filmovima i reklamama, kao i prve izložbe posvećene isključivo storibordu u Srbiji, koja pomaže u afirmaciji ove discipline u okviru savremene umetnosti.

Na tribini, tokom koje su prisutni imali priliku da čuju direktna iskustva u radu sa storibordovima ili njihovoj primeni u fazi predprodukcije jednog filma, učestvovali su Rastko Ćirić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, Piter Nali, direktor animacije i vizuelnih efekata u kompaniji Iervolino Entertainment, Dragutin Vukelić, ilustrator u kompaniji Iervolino Studios, kao i ilustratori i storibord umetnici Borivoje Grbić, Radomir Izgarević i Bojan Debenak, a moderatorka je bila autorka samog projekta, Marija Ristić.

– Storibord predstavlja najuočljivije mesto susreta stripa i filma ali, za razliku od njih, ne zahteva do kraja sprovedenu razgovetnost u pripovedanju i ne obraća se direktno publici, već filmskoj ekipi. Od izuzetnog značaja je i producentima, snimateljima i svim članovima autorskog tima. Međutim, ova izložba pokreće i neka nova pitanja s obzirom da demistifikuje proces nastanka filma. Storibord, posmatran kao jedna od faza predprodukcije i izlagan na ovakav način, pokazuje da može da egzistira i kao izdvojena umetnička forma – kazala je na tribini Ristićeva.

Foto:Promo/New Media Team

Ona je dodala da je, pored saradnje sa obrazovnim institucijama i umetničkim akademijama, te studentima koji se na njima usavršavaju, ovakvim inicijativama veoma važna i podrška velikih producentskih kuća, što je prepoznala i novoosnovana kompanija za proizvodnju kratkometražnih animiranih filmova „Iervolino Studios“, koja u Srbiji posluje kao ogranak internacionalne produkcije „Iervolino Entertainment“.

– Zadovoljstvo nam je da podržimo umetnike, njihove projekte i inicijative, jer razvojem tehnologije kompjuteri su brži, a lokacija ni blizu bitna koliko umetnici. Ljudi koji stvaraju sadržaje na toj najsavremenijoj opemi su presudni – ocenio je Piter Nali, direktor animacije i vizuelnih efekata u kompaniji Iervolino Entertainment.

Izložba „Storyboard“, na kojoj učestvuju autori: Aleksa Gajić, Aleksa Jovanović, Boban Savić GETO, Borivoje Grbić, Dedadarko, Dražen Kovačević, Enrico Marini, Iva Ćirić, Ivan Šainović, Jovan Ukropina, Milan Mišić, Mirko Ilić, Pasquale del Vecchio, Predrag Ginevski, Rastko Ćirić, r.m.Gera, Siniša Banović, Tiberiu Beka, Tod Carter, William Cogo, Željko Pahek, biće otvorena u Srećnoj galeriji SKC-a do 4. decembra.