Strip autorka Alize de Pan, deo stripa koji će razvijati u Pančevu, Autor: Alizee De Pin

Strip autorka Alize de Pan biće prva rezidentkinja iz Francuske u Pančevu kao deo projekta Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa.

Tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje prve po redu strip rezidencije između dve zemlje, u 2020. godini.

Dragana Radanović biće prva rezidentkinja iz Srbije u Kući autora u Angulemu u Francuskoj. Ovu autorku odabrala je stručna komisija u Francuskoj, konstatujući kako je priča i ugao kojim je autorka odabrala da je ispriča interesantan i da ga vredi razvijati u okviru rezidencije. Radanović je za konkurs prijavila projekat “Nova slika detinjstva – eksperimenti”, koji istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Odluku da Alize de Pan bude rezidentkinja iz Francuske u Pančevu donela je komisija iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju ona će na rezidenciji razvijati svoj strip album od 120 strana, koji govori o nuklearnoj katastrofi. Scenarista je Žan-Fransoa Žilijard, direktora francuskog Grinpisa.

U obrazloženju komisije koja je izabrala njen projekat kaže se da su radovi Alize de Pan “usko povezani sa aktuelnom stvarnošću, svakodnevnim životom autorke i iskustvima koje stiče kroz putovanja i upoznavanje sa novim ljudima i mestima.”

Pročitajte još:

“Alize de Pan zainteresovana je u svom radu za istraživanja socijalne, političke i ekološke lokalne scene u Pančevu i Srbiji. Njene projekte odlikuje česta saradnja sa naučnicima, istraživačima i novinarima na različitim temama koje se tiču savremenog života. S obzirom da do sada nije imala prilike da poseti Srbiju, komisija smatra da će povezivanje sa lokalnom strip scenom i upoznavanje sa industrijskim nasleđem grada Pančeva, imati uticaja na njen aktuelni projekat, kao i budući aktivistički rad u oblasti stripa.”

Povodom dolaska u Pančevo francuska strip autorka rekla je da se jednim delom prijavila kako bi saznala više o srpskoj strip sceni, naglasivši da poznaje rad Aleksandra Zografa.
“Takođe me zanima da istražim srpski folklore i njegove vizualne oblike, budući da me je oduvek interesovao način na koji tradicionalni oblici i šabloni utiču na umetnost, knjige i stripove”, istakla je Alize de Pan i dodala:

“Osećam da će mi rezidencija u Pančevu dati novu perspektivu Evrope. Raditi negde je sjajan način da se upoznate sa mestom i iskusite njegove osobene kvalitete. Veoma sam uzbuđena što ću imati šansu da istražim ovaj grad, Srbiju i susedne zemlje i otkrijem kako će oni uticati na moj rad i tačku gledišta. Radujem se upoznavanju sa lokalnom scenom”.

Njoj će biti obezbeđen smeštaj i atelje u Pančevu, uz stipendiju i pokrivene putne troškove. Rezidentkinja će svoje radove izložiti na “Nova Festivalu” u Pančevu tokom decembra ove godine.

Komentari

Svi komentari (0)