Francuska umetnica crta novi strip u Pančevu

Kultura 14. nov. 202010:15 > 10:16
Podeli:
Alizee De Pin Foto:Screenshot/Twiiter/@alizeedepin

Alizee De Pin, prva francuska autorka izabrana na konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske u oblasti stripa, započela je 10. novembra svoj jednomesečni boravak u Pančevu. Ona će na rezidenciji razvijati svoj novi strip album od 120 strana pod nazivom #Velikanesreća, a njeni radovi biće izloženi na Nova festivalu u Pančevu, koji će se održati od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića.

– Ima već tri dana otkako sam stigla u Pančevo, a tako je brzo prošlo. Osetila sam se veoma dobrodošlom jer su se svi koji su uključeni u rezidencijalni program baš lepo pobrinuli za mene. Smeštena sam na idealnoj lokaciji u centru grada i uživam u svom studijskom apartmanu. Prepodne boravim u prijatnim pančevačkim kafićima gde pišem svoj novi scenario, ostatak dana provodim za stolom za crtanje radeći na svojoj prvoj knjizi, a nakon toga odlazim u šetnju po gradu. Spakovala sam u kofer tri stripa Aleksandra Zografa objavljena na francuskom, koji mi sada više nego ikad pomažu da razumem prošlost i duh Pančeva – kaže Alizee De Pin o svojim prvim utiscima iz Pančeva.

Njen novi strip album deo je projekta o nuklearnoj katastrofi, nastao u saradnji sa Žanom Fransoa Žilijarom, direktorom organizacije „Grinpis“ u Francuskoj.

Jedan od radova Alizee De Pin Foto:Alizee De Pin

Na izložbi u Pančevu, u okviru segmenta posvećenom predstavljanju odabranih rezidentkinja, Alizee De Pin izložiće 10 radova koji se, između ostalog, bave ekološkom kataklizmom najrazvijenijih zemalja, nepremostivošću političkih granica i lične traume mladih ljudi proisteklih iz lokalnih društvenih fenomena, navode organizatori.

Umetnica Mirjana Boba Stojadinović kaže da izvođački postupak koji koristi Alizee de Pin nalikuje klasičnim grafičkim tehnikama, možda pre svega akvatinti, ali i japanskom drvorezu. Vizuelizacija naracije uobličena je skladnom, zagasitijom paletom boja, linijom iste debljine koja iscrtava forme. Rad u prirodi je veoma blizak Alizee, a i ona sama često govori o svojoj potrebi da luta prirodom, posebno planinama, i da crta neposredno u prirodnom okruženju. Višestruka obrada tih vizuelnih beleški prenose doživljaj Alizee de Pin koji, u zavisnosti od toga da li radi strip ili ilustraciju, varira između atmosferičnosti prirodnog pejzaža i preciznog beleženja događaja, kaže ona.

Francuske umetnice Foto:Alizee De Pin

Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat sporazuma o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Taj sporazum potpisan je u okviru posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, a projektom je uspostavljena prva strip rezidencija između dve zemlje, u 2020. godini, navode organizatori.

Festival organizuje „KomunikArt“ u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva, a uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja i Grada Pančeva.

Komentari

Vaš komentar