Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu u SKC-u

Podeli:
Ilustracija Dušana Pavlića, Foto: promo

Izložba „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu” Senke Vlahović, autorke postavke i istoimenog projekta, biće otvorena 17. juna u „Srećnoj galeriji” Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

Postavka obuhvata ilustracije 25 savremenih srpskih ilustratora knjiga za decu po izboru Senke Vlahović.

Na izložbi će se naći isključivo ilustracije objavljenih knjiga za decu.

„Kolektivni kreativni duh je kao mozaik sačinjen od delova koji predstavlju svakog od 25 srpskih ilustratora knjiga za decu, koje su objavljene u poslednjih 10-ak godina za domaće i za strane izdavače, sabranih na izložbi ‘Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu'“, ističe Vlahović u katalogu izložbe.

Ilustracije Jovana Ukropine (levo) i Davida Vartabedijana (desn), Foto: promo

Na izložbi su prisutne ilustracije od bardova srpske ilustracije poput profesora Rastka Ćirića i Dušana Petričića do najmlađih autora koji su poslednjih godina imali zapažene knjige – Marice Kicušić, Tanje Stevanović, Milice Radenković, Manje Ćirić, Luke Tilingera, Stefana Katanića.

Ilustracije Maje Veselinović (levo) i Aleksandra Zolotića (desno), Foto: promo

Biće predstavljena i dela autora mlađe i srednje generacije poput Alekse Gajića, Dušana Pavlića, Tihomira Čelanovića, Alekse Jovanovića, Maje Veselinović, Aleksandra Zolotića, Koste Milovanovića, Ivice Stevanovića, Ane Grigorjev, Jovana Ukropine, Bojane Dimitrovski, Mladena Anđelkovića, koji imaju ozbiljne bibliografije i nagrade za sobom, kao i zvezde među ilustratorima kao što je dovitljivi i duhoviti majstor srpske ilustracije Bob Živković, najavila je Vlahović.

Ima tu, navodi autorka projekta, i slikara koji se povremeno odmetnu u svet ilustracije poput Nebojše Đuranovića ili onih kojima ilustracija za decu nije primarna ili dominantna oblast kojim se bave, ali se povremeno u njoj javljaju poput Marije Jevtić, Davida Vartabedijana ili Bobana Savića Getoa sa knjigama koje mogu biti za sve uzraste. Mnogi se paralelno bave stripom, animacijom, karikaturom, video igrama, dizajnom, što se odražava i na njihove radove.

Ilustracije Stefana Katanića (levo) i Marice Kicušić (desno), Foto: promo

„Savremeni dečji heroj mačak Marko Mrnjavčević upravo naslovnom ilustracijom knjige (P. D. Đurđev, K. Milovanović, ‘Mrnavčevići’, ‘Pčelica+, Čačak 2016), ali i čitave ove izložbe, donosi svetlost savremenom otuđenom čoveku, pa i otuđenom detetu, i nudi iznova ljubav i bliskost kao najsvetliju humanističku vrednost preko potrebnu u hladnom digitalnom svetu. Dobra dečja knjiga podučava ‘kako biti čovek’ i donosi ‘prepoznavanje onoga što je istina’ (Andrju Hol)“, napisala je Vlahović u katalogu.

Senka Vlahović je autorka više stručnih knjiga u oblasti ilustracije, dobitnica nagrade ULUPUDS-a na Sajmu knjiga u Beogradu, osnivač i direktor Festivala ilustracije „BookILL fest”, učesnik više međunarodnih simpozijuma i član više žirija u Srbiji i inostranstvu.

Banatski kulturni centar (BKC) je ovu izložbu prvobitno realizovao u saradnji sa Međunarodnom ustanovom umetnosti za decu „Bibiana” u Bratislavi u Slovačkoj, gde je 1. avgusta 2019. godine otvorio ambasador Republike Srbije u Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić.

Izložba će moći da se pogleda u SKC-u do 4. jula, a biće dostupna i na „Fejsbuku“.

Komentari

Vaš komentar