Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan i reditelj Balša Đogo na konferenciji za medije u Vladi Srbije, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Odmotava se klupko vezano za aferu oko filma "Košare" i kao da se nazire epilog. Producenti su odustali od projekta, a reditelj Balša Đogo veruje da će se na kraju sve završiti povoljno po njega i film.

Uz komentar „Neka bude što biti ne može“, reditelj Balša Đogo objavio je na svojoj Fejsbuk stranici pismo producentske kuće „Omega“ u kojem obaveštavaju Filmski centar Srbije da odustaju od saradnje na projektu „Košare“.

„Naša želja je da raskinemo postojeći ugovor sa Filmskim centrom Srbije uprkos činjenici da je scenario Đorđa Milosavljevića kojim smo konkurisali izabran od strane komisije FCS“, kaže se između ostalog u pismu.

Reditelj Balša Đogo napisao je ranije na Tviteru da je ministarka kulture Maja Gojković poslala dopis Filmskom centru Srbije u kome se navodi da on ne može biti zamenjen s mesta reditelja filma i serije „Košare“.

Producenti filma „Košare“ iz kuće „Omega production“ doneli su u avgustu 2020. odluku da otpuste Balšu Đoga sa mesta reditelja, kao i da se snimanje filma dodeli reditelju Miroslavu Lekiću.

Reditelj i scenarista Balša Đogo uputio je žalbu na tu odluku i istakao zahtev „da se isprave greške Filmskog centra Srbije i prekinu opstrukcije „Omega produkcije“ vezane za snimanje filma i serije „Košare“.

S obzirom da je Lekić član UO Filmskog centra Srbije, dogovoreno je da se najpre od Agencije za borbu protiv korupcije zatraži mišljenje da li u tom slučaju postoji sukob interesa, a da nakon toga producent i zvanično podnese molbu za promenu reditelja, o čemu će Upravni odbor tek tada moći da odlučuje.

Ministarstvo je u dopisu, koji je objavio Đogo, ukazalo da na sednici UO „nije razmatran izveštaj medijatora, niti je saslušan stav druge strane“ i navodi „da se može smatrati da bi razmatranje ovog pitanja i preduzimanje radnji bilo isključivo na inicijativu jedne strane i bez sagledavanja relevantnih činjenica“.

„Ugovor koji je zaključen 10.12.2020. godine između Omega production i reditelja Balše Đoga, zaključen je na osnovu Odluke o izboru projekata po konkursu za finansiranje projekata u kinematografiji za 2019, kojom je određeno da će projekat-film dobitnika sredstava-Omega production u režiji Balše Đoga biti finansijski podržan. Producentska kuća Omega production je samoinicijativno, bez odluke UO FCS izvršila zamenu režisera i zaključila novi ugovor sa rediteljem Miroslavom Lekićem, koji je ujedno i član UO FCS, kao i bez rešenja prethodnog pitanja o sukobu interesa od strane nadležnog organa. Sednica UO Filmskog centra Srbije održana je 25.11.2021, a ugovor producenta sa novim rediteljem zaključen je 20.10.2021. S obzirom da bi u konkretnoj situaciji mogla da nastane znatna materijalna šteta, jer ne postoji validna odluka UO o nastalim izmenama, u cilju sprečavanja nastanka štete ministarstvo ukazuje da bi preduzimanje bilo kakvih radnji od strane Omega production vezanih za projekat snimanja filma i TV serije Košare biće smatrane nezakonitim i ništavim, kao i odluke UO FCS po ovom pitanju“, piše Ministarstvo kulture.

Bonus video: Andrija Kuzmanović o ulozi u filnu Zlatni dečko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar