Ijan Mekelen
Ijan Mekelen Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Radujem se povratku na posao, entuzijastično je izjavio britanski bard glumišta Ijan Mekelen nakon što je u ponedeljak u pozorištu “Noel Kauard” u Londonu pao sa bine dok je igrao Falstafa u komadu „Player Kings”.

Glumac (85) je odmah hospitalizovan, predstava je prekinuta, a otkazana su i naredna izvođenja u utorak, sredu i četvrtak.

Voljeni Gandalf iz “Gospodara prstenova” je u izjavi objavljenoj na mreži X, koju su podelili njegovi producenti poručio da se “raduje povratku u predstavu čim bude spreman”.

– Oduševljeni smo što se Ijan brzo oporavlja i radujemo se njegovom povratku u produkciju čim bude spreman. Publiku ćemo obaveštavati o preostalim nastupima ove nedelje – napisali su producenti.

Mekelen se zahvalio svima na ljubaznim porukama i podršci.

– Povrede koje sam zadobio nakon nesreće tokom nastupa “Player Kings” leče i prate stručnjaci specijalisti i medicinske sestre koje rade za Nacionalnu zdravstvenu službu. Njima sam, beskrajno dužan. Uveravali su me da će moj oporavak biti potpun i brz i radujem se povratku na posao – kazao je neumorni osamdesetopetogodišnjak, piše „Gardijan“.

Kako je ispričao jedan od posetilaca koji je prisustvao nemilom događaju za “AP” činilo se da se ser Ijan Mekelen sapleo dok se spuštao na pozornicu u uverljivoj sceni borbe:

– Snažno je zamahnuo što je dovelo do toga da se saplete i padne sa bine direktno pred publikom. Svetla su se upalila veoma brzo dok su se menadžment i osoblje pozorišta bavili incidentom.

Tokom proteklih šest decenija ser Ijan Mekelen odigrao je gotovo sve uloge koje je za glumce napisao Vilijam Šekspir. Bio je Hamlet, i to dva puta, a čak tri puta Kralj Lir. Igrao je i u „Buri“, „Ričardu Trećem“, „Romeu i Juliji“…

U 84. godini odlučio je da je kucnuo čas da odigra Falstafa, tog siromašnog viteza koji sklapa prijateljstvo s princom od Velsa Henrijem, ili Halom, najstarijim sinom Henrija Četvrtog. I u novom komadu po Šekspirovom „Henriju Četvrtom“, koji je nazvan „Player Kings“, na londonskom Vest Endu, konačno je zaigrao sera Džona Falstafa kojeg, posle toliko decenija odbijanja, sada vidi kao „ultimativnog gangstera“.

Sir Ian McKellen Foto:Isabel Infantes / PA Images / Profimedia

Nova postavka na Vest Endu, u pozorištu koje nosi ime Noela Kauarda, spojila je oba, originalno razdvojena dela Henrija Četvrtog. Reditelj Robert Ajk, koji potpisuje i adaptaciju Šekspirovih komada, napravio je jednu, kako piše BBC, epsku pozorišnu storiju. Fokusira se u komadu na odnos između mladog Hala, koji će docnije postati Henri Peti, i prijatelja mu – svojeglavog kriminalca Džona Falstafa. Tu su i prijateljstvo, i odanost ali i sukob odgovornosti i terevenki.

– Dugo sam odbijao ulogu Falstafa, ali me je na kraju ubedio Robert Ajk. Upravo je Ajk Falstafa načinio junakom kom se veruje, a nekim preuveličanim likom, kakav obično jeste – kazao je nedavno Ijan Mekelen.

Bonus video: Hit Ledžer – Svestrana glumačka zvezda koja je prerano otišla u legendu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar