Ijan Mekelen Foto:EPA/ETIENNE LAURENT

Nikada mi nije palo na um da ću ponovo zaigrati Hamleta. Ali, sada nije toliko bitno šta vidite, već šta čujete sa scene, kaže Ijan Mekelen koji će u junu ući u istoriju pozorišta kao najstariji danski kraljević ikad. Šekspirovog tragičnog junaka odigraće u svojoj 82 godini!

Nije ništa neobično da se glumci tokom karijere vraćaju ulogama u kojima su se već oprobali. Ali, svakako jeste neobično to što će velikan britanskog glumišta obući odoru danskog kraljevića, obično rezervisanu za mlade glumce, u devetoj deceniji života.

Šekspirovoj tragediji Mekelen se vraća tačno pet decenija od kako se na pozorišnim daskama prvi put predstavio kao Hamlet. Premijerno će ga publika videti u komadu koji je okarakterisan kao „predstava koja ruši starosne, polne i rasne granice“ na leto u Kraljevskom pozorištu Vindzor.

Uz Mekelena u tragediji će igrati i Stiven Berkof, Dženi Sigruv i Frančeska Anis. Ali, Šekspirov komad za ovu glumačku ekipu nije jedini izazov. Nakon što premijerno izvedu „Hamleta“ pojaviće se u još jednom pozorišnom klasiku, Čehovljevom „Višnjiku“. I oba komada režiraće Šon Matijas, a producent je Bil Kenrajt, preneli su britanski mediji.

Ijan Mekelen Foto:EPA/ETIENNE LAURENT

Za razliku od prve produkcije Ijan Mekelen će u drugoj igrati ulogu koja “odgovara” njegovim godinama. Naime, u Čehovljevom komadu pojaviće se kao Firs, lakej, koga je ruski dramski pisac video kao starca od 87 godina.

Ijan Mekelen će u maju napuniti 82 godine, a samo mesec dana kasnije, tačnije 21. juna ući će u istoriju kao najstariji Hamlet.

„Glumio sam u oba remek-dela ranije, a gledao sam i brojne svoje kolege u ove predstave mnogo, mnogo puta. Oba komada spadaju u one retke klasike koji sa sobom nose veliku odgovornost, ali zahtevaju i stalno preispitivanje. A treba da ih preispituju glumci, reditelji, ali i publika“, izjavio je Mekelen, uz opasku da je to upravo ono što će ekipa na čelu sa njim pokušati da uradi.

„Nikada mi nije palo na um da ću ponovo zaigrati Hamleta. Ali, sada nije toliko bitno šta vidite, već šta čujete sa scene“, dodao je glumac nakon početka prvih proba koje su krenule uprkos tome što je u Velikoj Britaniji još uvek na snazi lokdaun.

S obzirom da će na leto, kako je najavljeno, u Velikoj Britaniji biti olabavljene restriktivne mere istorijski Hamlet će „probiti led“. Pozorišta su i dalje zatvorena ali prema najavama tamošnje vlade, 4. jula teatri će otvoriti svoja vrata, uz strogo poštovanje epidemioloških mera.

Ijan Mekelen je Hamleta prvi put zaigrao 1971. godine u komadu nastalom u produkciji pozorišta „Prospekt“. Čak je sa ovom predstavom išao i na turneju po Evropi, ali nema lepa sećanja na taj period, a evo i zašto:

„Mislio sam da sam očajno igrao tu ulogu. Uopšte nisam bio dobar“, preneo je glumčeve reči „Gardijan“.

Rola Hamleta uloga je koju svaki mladi glumac priželjkuje. Kroz istoriju teoretirači pozorišta „ukrštali su koplja“ koliko je tačno godina Šekspir „namenio“ danskom kraljeviću i da li zaista ima 30 godina, kako se u jednom trenutku pominje u komadu, ili je još mlađi kako sugerišu piščeve karakteristike njegovog junaka. No, svakako je daleko od devete decenije života…

No, ovakve „iznimne situacije“ postaju običaj u britanskom teatru. Sve je počelo kada se velika glumica Glenda Džekson pojavila u ulozi Kralja Lira, u još jednoj istoimenoj Šekspirovoj tragediji, odnosno kada je Maksin Pik zaigrala Hamleta. Ili kada je, tada 76-godišnji Derek Džejkobi 2015. zaigrao Merkucija u „Romeu i Juliji“, koju je režirao Kenet Brana. Tada je u Velikoj Britaniji pozorišni list „Stejdž“ sproveo istraživanje sa pitanjem da li takve pojave vide kao „anomaliju“ ili bi takve stvari trebale češće da se rade. Rezultat je mnoge iznenadio, jer samo 33 odsto ispitanika bilo je protiv toga da, a 67 procenata izrazilo se pozitivno o tome da se uloge u svakom smislu „pomešaju“.

Ijan Mekelen u „Ričardu Trećem“ Foto:Donald Cooper / Alamy / Alamy / Profimedia

Ijanu Mekelenu Šekspir nikako nije stran. Osim što je već igrao Hamleta, odigrao je čitavu lepezu junaka iz pera engleskog dramskog pisca. Iza njega su komadi: „Bura“, „Ričard Treći“, „Romeo i Julija“, a čak tri puta je igrao Kralja Lira.

„Srećan sam što ponovo radim zahvaljujući pozivu Šona Matijasa da preispitam Hamleta 50 godina od prvog pokušaja. Dakle, srećem se ponovo sa Hamletom, Šekspirom i publikom. Vidimo se u Kraljevskom pozorištu Vindzor“, poručio je velikan britanskog glumišta.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar