Vladislav Šćepanović Foto:Privatna arhiva

Nova ministarka kulture Maja Gojković ima dosta jak uticaj u državnom aparatu. Zato mislim da se situacija s početka godine kada je mimo konkursa, predloga Upravnog odbora i Ministarstva kulture praktično Vlada Srbije postavila v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti neće ponoviti. U svakom slučaju neću ćutati, kaže za Nova.rs Vladislav Šćepanović. Likovnog umetnika i dosadašnjeg člana UO Šćepanovića ista ta Vlada Srbije na predlog Ministarstva kulture na jučerašnjoj sednici postavila je za predsednika Upravnog odbora MSUB.

Da li je ovo postavljenje samo nastavak nesporazuma u i oko ove institucija, ili će ona konačno izaći iz v.d. stanja raspisivanjem novog konkursa za izbor direktora u godini obeleženoj skandalima i protestima stručne javnosti? Ako je suditi po stavu Vladislava Šćepanovića za Muzej savremene umetnosti dolaze bolji dani:

– Preuzeo sam u Upravnom odboru ulogu predsednika da bismo konačno realizovali konkurs za novog direktora Muzeja savremene umetnosti. Više puta sam već govorio o neophodnosti realizovanja novog konkursa kako bi MSUB dobio direktora sa mandatom, kao i da se prestane sa praksom imenovanja vršilaca dužnosti. Nadam se da će, kada dobijemo najkvalitetnijeg člana na konkursu za direktora, Muzej savremene umetnosti početi da radi onako kako bi zaista jedan kvalitetan muzej trebalo da radi – ističe Šćepanović za naš sajt podsećajući da je UO ove institucije gotovo cele ove godine radio u „oštećenom sastavu“.

Trenutno su u Muzeju savremene umetnosti Gotjeove venčanice; Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

A do toga je došlo kako zbog nesrećnih okolnosti, tako i zbog političkih pritisaka. Naime, akademik i slikar Vladimir Veličković je preminuo, a neki drugi članovi UO, poput Aje Jung, podneli su ostavke zato što je ignorisan njihov stav. Takođe, i dotadašnji predsednik UO Nikola Šuica je u februaru, nakon imenovanja Viktora Kiša na poziciju v.d direktora, takođe podneo ostavku zbog čega je ovo telo gotovo godinu dana „obezglavljeno“.

– Dugo se nije izglasavala nijedna ličnost kojom bi se kompletirao ceo Upravni odbor. Mislim da će, posle ovoga, konačno i to uskoro biti gotovo. Očekujem, praktično, da već od ponedeljka, odnosno sledeće nedelje raspišemo konkurs za novog direktora MSUB – kaže Šćepanović.

Aktuelnom v.d. direktoru Kišu, koji je na to mesto postavljen mimo raspisanog konkursa, mandat ističe 30. januara zbog čega Šćepanović ističe da će sada uraditi sve što je u njegovoj moći da ovoga puta proces protekne kako treba:

– Moja prevashodna želja je bila, što sam već govorio za vaš sajt, da se taj konkurs realizuje i da u Muzej dođe najbolji direktor. Ne postoji nijedan razlog da se raspisivanje konkursa dalje odlaže i nadam se da ćemo ga realizovati što je brže moguće. Takođe se nadam da će Vlada Srbije usvojiti naš zaključak i da ćemo izabrati direktora.

A prilikom imenovanja Viktora Kiša na poziciju v.d. direktora sukobile su se dve „frakcije“ u samim državnim strukturama odnosno Vladi. Premijerka Ana Brnabić i njen tim, okupljen delom u Kreativnim industrijama, je „izgurao“ Kiša mimo legalno raspisanog konkursa 2019. i odluke UO, kao i predloga Ministarstva kulture. Ministarstvo je na tu funkciju predložilo Šćepanovića, koji je već jednom bio v.d, ali Vlada Srbije postavlja Kiša koji se na konkurs uopšte nije ni prijavio. Čitav scenario s početka februara ove godine, kako smatra naš sagovornik, neće se ponoviti.

– To mislim zato što nova ministarka kulture Maja Gojković ima dosta jak uticaj u državnom aparatu. Doduše, nikad se ne zna kod nas… Ali, mislim da se situacija s početka godine kada je mimo konkursa i predloga Upravnog odbora i ministarstva kulture Vlada Srbije postavila v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti neće ponoviti. A što se tiče Upravnog odbora, čiji sam postao predsednik, mogu samo da kažem da ćemo biti vrlo glasni po pitanju najboljeg kandidata. U svakom slučaju nećemo ćutati!

Osvrćući se na gotovo jednogodišnji mandat Viktora Kiša na čelu ove institucije, Šćepanović kao dosadašnji član UO nema ništa lepo da kaže:

– Pokazalo se da čovek, koji nije iz struke i nije upućen u materiju, ne može da vodi jednu tako važnu instituciju. Sa svim programima koji su realizovani tokom njegovog mandata, sa ovom najnovijom skandaloznom izložbom Gotjeovih venčanica pokazalo se da je radio nešto što je, po mom mišljenju, nedopustivo. Zato i želimo konkurs kako bismo dobili pravog profesionalca koji bi Muzej savremene umetnosti stavio na noge – zaključak je novog predsednika Upravnog odbora MSUB.

Viktor Kiš na otvaranju izložbe „Refleksije našeg vremena“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

A ova godina, neslavno započeta u ovom muzeju, kulminaciju je doživela u prethodna dva meseca. Krajem oktobra v. d. direktora samoinicijativno, ili na naredbu iz premijerkinog kabineta, kako su upućeni komentarisali za naš sajt, odlučuje da iz centralnog izložbenog prostora ukloni deo postavke „Refleksije našeg vremena“, među kojima i instalaciju „Toplina“ umetnika Zorana Todorovića, koja je Srbiju predstavljala na Venecijanskom bijenalu. Kiš je tako želeo da oslobodi prostor za „improvizovani kafe“, tačnije kafemate i aparate za grickalice, kako bi posetioci muzeja „imali gde da se odmore“. Tako je bar obrazlagao za naš sajt.

Ideja mu je bila i da na tom mestu postavi izložbu Gotjeovih venčanica „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve“. Svi ovi potezi izazvali su buru, ali i osudu stručne javnosti. Ta njegova ideja „pokopana je“ reakcijom Ministarstva kulture. Pozvan je Zavod za zaštitu spomenika koji je zabranio izmene i naložio da se sve vrati u prvobitno stanje.

Od mesta za predah nije ostalo ništa, no izložba Gotjeovih venčanica, uprkos zgražavanju struke jer joj nije mesto u MSUB, otvorena je ali na petom spratu instutucije.

Od nekolicine bivših kandidata na konkursima za direktora MSUB, sa kojima smo kontaktirali, niko nije želeo da javno komentariše najnovija dešavanja u muzeju. Branislav Dimitrijević je za naš sajt već isticao da sve što se poslednjih meseci dešavalo u MSUB jeste odraz višegodišnje nebrige države prema ovoj, kao uostalom i drugim kulturnim institucijama, a da je postavljenje Kiša najbolji dokaz za to. Jer, postavivši čoveka koji nema nikakve kvalifikacije na čelno mesto država je mogla da ga kontroliše i drži „na kratkom povocu“.

Takođe, komentarišući prvi potez Gojkovićeve na mestu ministarke kulture, a to je bilo osujećivanje planova v.d. direktora za kafemat, grickalice i Gotjeove venčanice u centralnom delu muzeja, izrazio je očekivanje da će se „neke stvari bar malo promeniti“.

A Zoran Erić, takođe, svojevremeno kandidat na konkursu za direktora ove institucije koji je već dugo šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi u MSUB, samo je podsetio na prethodni konkurs koji je trajao čitavih godinu dana, upitavši šta se desilo sa tim konkursom i zašto MSUB nije dobio direktora, već v.d. stanje.

Bez obzira na to da li će sledeće nedelje zaista i biti raspisan konkurs za direktora MSUB jedno je, uvereni su naši sagovornici, izvesno – v.d. vladavini Viktora Kiša u Muzeju savremene umetnosti svakako je kraj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar