Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Članovi Odeljenja za jezik i književnost SANU danas bi trebalo da glasaju o tome ko će među šestoro kandidata biti predložen za dopisnog člana akademije.

Akademici će glasati o predlozima da u SANU budu primljeni pisac i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Mihajlo Pantić, profesor na istom fakultetu Miodrag Loma i profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Milivoj Nenin. Članovi ovog odeljenja istovremeno će se, prema pisanju „Večernjih novosti“, izjašnjavati i o trojici kandidata predloženih van sastava SANU: piscu Milovanu Vitezoviću, koga je predložilo Filozofsko društvo Srbije i slavistima Korneliji Ičin i Mihajlu Fejsi.

Kandidati koji dobiju većinu glasova članova Odeljenja (Matija Bećković, Zlata Bojović, Miro Vuksanović, Jasmina Grković – Mejdžor, Milovan Danojlić, Dušan Kovačević, Aleksandar Loma, Nada Milošević Đorđević, Dragoslav Mihailović, Goran Petrović, Predrag Piper, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Slobodan Grubačić, Jovan Delić, Zoran Paunović i Ljubinko Radenković) naći će se pred Skupštinom SANU zakazanom za novembar, kada će takođe na glasanju biti doneta i konačna odluka.

Za nove članove SANU na ovom odeljenju bilo je 17 kandidata. Kandidaturu su odbili reditelj Emir Kusturica i profesor književnosti na Filološkom fakultetu Milo Lompar, a ostali nisu dobili većinu potrebnih glasova u prvom krugu glasanja pre mesec dana.

Dovoljan broj glasova, prema pisanju „Novosti“, tada nisu dobili pesnici Miroslav Maksimović, Selimir Radulović i Dragan Stanić, prozaisti Radovan Beli Marković, Vladan Matijević i Zoran Živković, lingvista Rajna Dragićević i istoričari književnosti i književni teoretičari Marko Nedić, Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Goran Maksimović i Zorica Nestorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar