Slobodan Nakarada, Nela Tonković. Foto: N1/Printscreen/YouTube/Nedeljno popodne

Na javni konkurs za direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu prijavilo se četvoro kandidata, među kojima su doskorašnja direktorka šabačkog muzeja Nela Tonković i bivši v.d. direktor MSUB Slobodan Nakarada, saznaje Nova.rs.

– Na javni konkurs za direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji je raspisan 4. januara i trajao je 15 dana, prijavilo se četvoro kandidata – otkriva za naš sajt Vladislav Šćepanović, likovni umetnik, inače predsednik Upravnog odbora MSUB.

Vladislav Šćepanović Foto: privatna arhiva

– Jedna prijava stigla je nakon isteka roka zbog čega nije uzeta u obzir – precizirao je za Nova.rs Šćepanović, predsednik Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti nakon današnjeg otvaranja prijava, dodavši:

– Kandidati čije su prijave uzete u obzir su Nela Tonković, istoričarka umetnosti, zatim Marijana Kolarić, takođe istoričarka umetnosti, potom Slobodan Nakarada, turizmolog i Branko Popović iz Novog Sada, komunikolog – kaže naš sagovornik.

U sredu će, kako nam je objasnio Šćepanović, članovi Upravnog odbora obavljati razgovore sa prijavljenim kandidatima, koji će biti otvoreni za medije.

Nela Tonković Foto:N1

Nela Tonković je, podsetimo, u decembru prošle godine smenjena sa mesta direktorke Narodnog muzeja u Šapcu, a Slobodan Nakarada je u periodu od 2015-2019. bio na mestu vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti.

Da li će tako biti prekinuta „tradicija“ duga gotovo osam godina da je jedna od najznačajnijh kulturnih institucija u nas u v.d. stanju ostaje da se vidi. Još uvek aktuelni vršilac dužnosti direktora Viktor Kiš, kome jednogodišnji mandat ističe 30. januara, nije se prijavio za čelno mesto ove kuće, kako je i najavio za Nova.rs.

Viktor Kiš na otvaranju izložbe „Refleksije našeg vremena“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Muzeju savremene umetnosti trenutno je u toku izložba venčanica modnog kreatora Žan-Pol Gotjea, čije je postavljanje ustalasalo javnost. Prethodilo joj je prošle jeseni uklanjanje dela postavke „Refleksije našeg vremena“, što je izazvalo osude stručne javnosti i skandal do te mere da je reagovalo i Ministarstvo kulture, pa se očekivala i smena v.d. direktora Viktora Kiša. Podsetimo, Kiš je na to mesto imenovan mimo konkursa, nakon što je Vlada Srbije 2019. godine ignorisala ishod konkursa za direktora MSU.

Inače, u uslovima konkursa bilo je predviđeno da je kandidat visoko obrazovan u oblasti humanističkih nauka, odnosno da je istoričar umetnosti, teoretičar umetnosti, likovni umetnik ili da ima diplomu iz interdisciplinarnih, multidisciplinarnih, transdisciplinarnih ili dvopredmetnih studija, potom da ima najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi, da aktivno govori bar jedan strani jezik, da protiv njega/nje nisu pokrenuti krivični postupak ili istraga, kao i da ima državljanstvo Srbije.

Za potencijalne kandidate prednost su i uslovi – da poznaju poslovanje Muzeja i muzejske delatnosti, da su sposobni organizatori, kao i kvalitet predloženog programa rada i razvoja MSU, koji je bio obavezan uz prijavu.

Osnivač i prvi direktor Muzeja savremene umetnosti bio je Miodrag B. Protić (1965-1980), a potom su na čelu ove ustanove bili Marija Pušić (1980-1984), Kosta Bogdanović (v. d. direktora, 1984-1986), Zoran Gavrić (1986-1993), Radisav Trkulja (1993-2001), Branislava Anđelković-Dimitrijević (2001-2013), Vladislav Šćepanović (v. d. direktora 2013-2014), Jovan Despotović (2014-2015), Slobodan Nakarada (v. d. direktora 2015-2019) i Viktor Kiš (v.d. direktora od 2019.).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare