Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Možda nije trenutak da se govori o neuspehu poslednjih izbora u SANU, ali moram da pomenem neuspeh zbog malog broja izabranih članova, a posebno zbog malog broja izabranih koleginica, rekao je Vladimir S. Kostić na svečanosti povodom Dana Srpske akademije nauka i umetnosti, održanoj danas u Svečanoj sali Akademije.

– Čin glasanja dočekalo je samo 119 članova uz nemali broj neaktivnih akademika i nekoliko ozbiljno ugroženih odeljenja – kazao je Vladimir S. Kostić u pozdravnoj reči na svečanosti u SANU, dodavši da, ipah, postoji i uteha:

– Uteha je da su oni koji su izabrani nesumnjivo izvanredni – ocenio je Kostić na svečanosti povodom obeležavanja Dana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na današnjoj proslavi 180 godina SANU u Svečanoj sali ove institucije novoizabranim dopisnim članovima SANU dodeljene su povelje o izboru i znak SANU. Među njima su bili novi, dopisni članovi Odeljenja umetnosti SANU: reditelji Slobodan Šijan i Dejan Mijač, vajar Mrđan Bajić i scenograf Miodrag Tabački. Takođe, i novi članovi Odeljenja jezika i književnosti Miodrag Loma i Milivoj Nenin, kao i onih izabranih u Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, odnosno Odeljenje hemijskih i bioloških nauka.

Ivan Gutman, Vasilije Krestić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na svečanosti su dodeljena i novoustanovljena priznanja – Medalja SANU. Akademiku Ivanu Gutmanu uručena je Medalja SANU iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, a akademiku Vasiliju Đ. Krestiću za oblast društvenih i humanističkih nauka za 2021. godinu.

Ova nagrada ustanovljena je kao vid priznanja zaslužnim pojedincima za izuzetna dostignuća u naučnim i umetničkim oblastima. Medalja SANU dodeljivaće se svake godine za pojedine oblasti, i to naizmenično, prve godine dve nagrade, jedna iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka i jedna iz društveno-humanističkih nauka, dok se 2022. dodeljuje jedna nagrada iz oblasti umetnosti.

Bonus video:

Žene (ne) mogu u SANU

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar